forgalmi vita

2020.05.29. 20:00

Még mindig nincs béke az Andor utca környékén

Úgy tűnik, nem lesz mindenki számára megnyugtató megoldás az Andor utca forgalmát illetően.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Hónapokra visszanyúlóan rendezetlen a helyzet a miskolci Andor utca környékén, hiszen az amúgy sem túl széles úton egyszerre próbál helyet találni magának az autós-, a kerékpáros- és a gyalogosforgalom.

Merre legyen az arra?

Egy gyökereiben messze nyúló közlekedési problémáról van szó. Miskolc kelet-nyugati közlekedési útvonalai főleg az erősen megnövekedett autósforgalom miatt beteltek, a csúcsforgalmi időszakokban sokszor csak araszolva lehet egyik helyről a másikra eljutni. Az autósok jó része az Andor utcát és a hozzá kapcsolódó többi útszakaszt használja arra, hogy Diósgyőr felől érkezve, a dugókat kikerülve eljusson a belváros irányába.

Ez a helyzet legfőképpen az ott lakókat érinti érzékenyen. A helyzetet az út egyirányúsításában látták megoldani, az viszont folyamatos vitát gerjesztett (és gerjeszt ma is), hogy melyik szakasz milyen irányban legyen egyirányú.

Az év elején ebben a kérdésben már volt egy egyeztetés, mert a környék lakóinak egy része azt kérte, a korábbinál nagyobb útszakasz legyen egyirányú a belváros felé.

A terv ellen több civil szervezet és az ott lakók ellen­érdekelt csoportja is nemtetszésének adott hangot. Attól tartottak, hogy jelentősen megnövekedik az autósforgalom, hiszen errefelé ügyesen ki lehet kerülni a főutcai forgalmat. Így viszont mind a kerékpárosok, mind a gyalogosok közlekedése lehetetlenné válna. Akkor az a döntés született, hogy „kompromisszum” gyanánt próbaidőre bevezetik a megvitatott új forgalmi rendet. Közben forgalomszámlálást végeznek el, és annak eredménye alapján el lehet dönteni, mi a helyes és végleges megoldás.

Kompromisszum kell

A koronavírus-járvány miatt a márciusra tervezett újabb tárgyalási forduló elmaradt, de pár nappal ezelőtt sikerült összehozni a megbeszélést. A városházi eszmecsere azonban ismét nem hozott megnyugvást.

A városházi forgalommérés szerint nem növekedett jelentősen az érintett útszakaszon az autósforgalom, ám ezt a kerékpáros-szervezet cáfolta, mondván, az ő számlálásuk szerint a Nemzetőr és az Avar utca között – ahol a kötelező haladási irány megfordult – jelentős, több mint ötvenszázalékos növekedés történt. Ráadásul sok a gyorshajtó autós.

Úgy tűnik, nem sikerül mindenki számára jó megoldást találni az Andor utca közlekedési problémájára, mint ahogy Veres Pál polgármester, aki maga is részese volt a megbeszélésnek, elmondta, kompromisszumra van szükség a kérdésben.

(A borítóképen: Autósok, kerékpárosok egymás hegyén-hátán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában