Egészségügy

2020.05.15. 14:00

Már kiterjesztett formában működik a járóbeteg-ellátás

Ismerje meg a szabályokat, mielőtt még bármi mást tenne.

Novák Krisztina

Forrás: ÉM

Csütörtökön megindult a kórházi járóbeteg-ellátás kiterjesztett formája.

Három jelzés

A tudnivalókat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház weboldalán a főigazgató, dr. Révész János osztotta meg a téma iránt érthetően érdeklődő közösséggel. Elsőként az érvényes eljárásrend tanulmányozását kérik, már azelőtt, hogy telefonálnánk.

A rendelések táblázatos formában történő áttekintése során a betegfogadási rendre nézve a betegek három jelzést találnak majd a www.bazmkorhaz.hu oldalon.

A sürgős jelzéssel ellátott rendeléseken a mentőszolgálat, egyéb betegszállító szervezetek, a sürgősségi külső beutalások útján megjelenő betegeket fogadják, és néhány egyéb, a szakma által sürgősnek minősített esetben szakorvos irányíthatja ide a beteget.

A belső beutalási rend szerinti jelzés esetében a járóbeteg-rendelések olyan speciális tevékenységeket folytatnak, ahová a kórház fekvőbeteg­osztályai és járóbeteg-rendelései irányíthatnak pácienseket a saját belső előjegyzési rendszerükön keresztül.

A telefonos konzultációval bíró rendelések jelzésről fontos tudni, hogy az ellátások döntő többségét ez az ellátási forma képezi. Ebben az esetben a páciensek, megjelenésük előtt, feltétlenül telefonáljanak, ennek hiányában a rendelés nem látogatható.

A biztonság fenntartása

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója fontosnak tartotta hangsúlyozni, a jelenlegi ellátási rend elsődleges célkitűzése a kapacitások növelése – a maximális betegbiztonság és dolgozói biztonság fenntartása mellett. Ez az eljárási rendszer tehát átmeneti, még messze nem jelenti a kapacitások teljes körű visszaállítását. Külön öröm viszont az, hogy – élve a bővítési lehetőséggel – a szívműtött és az infarktuson átesett betegek rehabilitációjának érdekében, a Szent Ferenc Tagkórházban, hétfőtől újraindulhat a (korai) kardiológiai rehabilitációs ellátás. Elsőként az osztály kizárólag a kardiológiai osztályról és a szívsebészeti centrumokból fogad beteget – tájékoztat a kórház.

(A borítóképen: A megyei kórház bejárata)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában