emlékmű

2020.05.01. 18:30

Lerakták a kohász-emlékmű alapkövét

Egy szájmaszkot is elhelyeztek az installáció időkapszulájában.

Hegyi Erika

Kohász emlékmű alapkőletétel az Újgyőri Főtéren polgármesterrel

Fotó: Ádám János

Péntek délelőtt tették le a Kraitz Gusztáv szobrászművész által készített kohász-emlékmű alapkövét az Újgyőri főtéren. A 94 éves művész Svédországban él, és Miskolcnak felajánlott alkotásával a valamikori diósgyőri kohászatnak, az ott dolgozó munkásoknak kívánt emléket állítani. Az időkapszulát Veres Pál, Miskolc polgármestere, Varga Andrea alpolgármester és dr. Ignácz Dávid jegyző helyezte el az alapzatba.

A művelet után Veres Pál polgármester elmondta: az alapkőletétellel szerették volna azt is kifejezni, hogy ez a május 1-je más, mint a többi volt.

– A mai nap szeretnénk tisztelegni a munka és a dolgozó emberek előtt. De azok előtt is, akik ebben a nehéz helyzetben is dolgoznak, biztosítják az alapellátásunkat, próbálják a gazdaságot életben tartani. Különösen tisztelgünk azok előtt, akik az egészségügyben, a szociális ellátásban, az idősellátásban állnak helyt – fogalmazott.

Üst és fények

Az emlékmű átadását eredetileg július végére tervezték. Ez egy régi, kohászati üst, körülötte installációk, és az egészet egy különleges fényjáték teszi majd hatásossá, ami arra emlékeztet, hogy csapoláskor a vörös fények befestették az eget a kohászat fölött. A városvezetés szeretné, ha a művész is jelen lehetne az átadáson, aki egyébként anyagilag is támogatta az emlékmű felállítását.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában