faültetés

2020.05.14. 15:00

Látványos szakaszába érkezett az Iskolakert felújítása Sárospatakon

Több száz fát ültetnek a beruházás során a kivágottak helyett.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A beruházást kormányzati támogatás bevonásával a Tiszáninneni Református Egyházkerület bonyolítja le.

Jól haladnak

Egeresi Gábor, a Sárospataki Református Kollégium titkára, múzeumigazgató elmondta: az építést a járvány eddig nem hátráltatta, a legfontosabb munkák, vagyis a sétányok felújítása, valamint a kerítés legyártása, elhelyezése már nagyon jól halad, ott a készültségi fok eléri vagy meg is haladja a hetven százalékot. A héthektáros kert felújítása része annak a több milliárd forintos beruházássorozatnak, amit a kerület Sárospatakon az általa működtetett intézményekre, valamint az Iskolakertre fordít. A kivitelezési munkálatok néhány hónapja kezdődtek el, azóta látványos változáson esett át a korábban leromlott állapotú zöldterület.

Egeresi Gábor hozzátette: a korábbiakhoz képest történtek változások például a sétányok nyomvonalában, több helyen az igényeket követve oda is szilárd burkolatú réteg került, ahol nem volt, viszont a diákok ösvényt tapostak. Példaként említette azt a fák között átvezető szakaszt, amelyet az általános iskolások a – szintén megújult – Mudrány étkezdébe igyekezve használtak száraz időben. Hozzátette: az Iskolakert a Kossuth-internátus előtti neobarokk parkot kivéve egyébként sem volt nagyon megtervezett terület soha.

A fakivágásokról elmondta: elsősorban az életveszélyes növényeket vágták ki, a legtöbb annyira elkorhadt belül, hogy üregessé vált a fa. Hozzáfűzte azt is, hogy a kivágott fák mennyiségének többszörösét pótolják a beruházás során.

Megújult szoborpark

A kollégium titkára kifejtette: megújult és látványosabb lett a nagy múltú iskolához, valamint Sárospatakhoz kötődő történelmi személyiségek, tudósok, politikusok, irodalmi nagyságok, zeneszerzők szobrait bemutató sétány, a szoborpark ezzel együtt jobban is megközelíthető és látogatható, mint a beruházás előtt. Beszámolt arról is, hogy átalakítják azt az úgynevezett felvonulási teret, amelyet az Iskolakert egyik oldalsó bejáratának közelében alakítottak ki még a hetvenes évek elején. Ott valamikor a március 15-i ünnepségeket tartották, és szökőkút is volt, amely évtizedek óta nem működik. Az ott található Kossuth-szobrot a kollégium felé fordítják, az immár a környezettel is harmonizáló tér pedig továbbra is alkalmas lesz 2-300 fős rendezvényekre – közölte Egeresi Gábor.

Az általa irányított intézményt, vagyis a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Múzeumát érintő felújításról elmondta: eddig a járvány ellenére ott is jól haladnak a munkálatok, reményeik szerint ősszel újra megnyithatják a teljesen megújult épületet a régi-új funkciókkal és kiállításokkal együtt.

(A borítóképen: Felújított sétányok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában