Koronavírus hírösszefoglaló

2020.05.02. 20:00

Kijárási korlátozás miatt bírság, válságkezelési program

Segítünk, hogy ne vessz el a hírtengerben: összegyűjtöttük az elmúlt hét legolvasottabb és legfontosabb híreit a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Pál Dénes otthonába is bepillanthattunk, Majka gitározik nekünk – Edzések, nosztalgiázások, vicces fotók: mutatjuk, mit osztottak meg celebjeink ezen a héten.

Az idősotthonok és a kórházak a legveszélyeztetettebbek – Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs ügyeleti központ munkatársa hétfőn a következőkről adott tájékoztatás. Ismételten egyéni védőeszközök érkeznek: hét teherszálító járat összesen 17 tonna védőkesztyűt, 16 tonna sebészi szájmaszkot és több tonna egyéb védőfelszerelést szállít hazánkba. Ezek készletezését, őrzését és szállítmányozását még a mai napon végrehajtják.

Kijárási korlátozás miatt figyelmeztetés, bírság, feljelentés – A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Kormányrendeletben szereplő korlátozó intézkedések megszegése miatt 2020. március 28-a 0 óra és 2020. április 27-e 24 óra közötti időszakban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a rendőrök összesen 383 alkalommal éltek a figyelmeztetés lehetőségével, 622 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, és 945 szabálysértési feljelentést tettek.

Rossz állapotban a vasgyári – Miért nem a vasgyári kórházba költözött, vagy ott bővítik a járványkórházat? – merül fel a kérdés. Korábban dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója a kérdésre így válaszolt: „A betegfogadó egységek kijelölésénél speciális járványügyi szempontokat is figyelembe kell venniük, ilyenek például az adott épület építészeti adottságai, kórteremszám, az alapterületre jutó ágyak száma és az orvosi gázellátó rendszer kiépítettsége. Ilyen szempontból a Szent Ferenc Tagkórház alkalmas az esetlegesen járvánnyal érintett betegek ellátására, míg a Diósgyőri telephely jelen infrastrukturális körülményei azt nem teszik lehetővé, és ezek átalakítása reálisan nem is mérlegelhető opció.”

Nem lesz lázmérés, és nem kötelező az öltöny sem – Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján elsőként Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára beszélt a hétfőn kezdődő írásbeli érettségiről.

Hiányoznak a kétkezi munkások – A kormány válságkezelési programjának egyik alapeleme, hogy a más ágazatokból esetlegesen leépített munkaerő gyorsan találjon utat – ideiglenesen – a mezőgazdaságba, mert ott nemsokára olyan időszakok következnek el, amelyek nagy mennyiségben igénylik a kétkezi munkát.

Segítik a helyi termelőket – A koronavírus-járvány miatt egyre több piac zárja be kapuit, más értékesítési felület hiányában pedig a kistermelők nehezen találnak vevőt terményeik, termékeik számára.

Mehetünk strandra, és nyithat az állatkert is – Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központ munkatársa a következőkről adott információkat: Hétfőtől megkezdődik a járvány elleni védekezés új szakasza. Csütörtökön megjelentek a Magyar Közlönyben azok a kormányrendeletek, amelyek május 4-ét követően meghatározzák az üzletekre,az éttermekre, a fürdőkre és a rendezvények megtartására vonatkozó új szabályokat, továbbá a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos külön intézkedéseket, valamint az idős emberekre vonatkozó védelmi intézkedések rendelkezéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában