Háromfelé szakadt család

2020.05.24. 07:00

Két hónapja kórházban van

Armandnál kötőhártya-gyulladásra gyanakodtak, kiderült, akut myeloid leukémia.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Háromfelé szakadt egy kázsmárki család. Az édesanya március végétől kórházban van leukémiás kisfiával, Armanddal, a nagymama a 7 éves kislányra vigyáz és tanul vele, az édesapa pedig külföldön dolgozik, hiszen a családnak valamiből meg kell élnie.

Az édesanya, Zaveczkiné Kiss Krisztina Angéla mesélte el azt a sok-sok nehézséget, amivel most meg kell küzdeniük.

Feldagadt az arca

– A mi történetünk 2020 februárjában kezdődött. Armandot 17-én arcüreggyulladással kezelték, arcának bal oldala feldagadt. Kapott gyógyszert, de a szeméről nem ment le a dagadás. Két napot járhatott iskolába, a szeme viszont nem javult, ekkor kötőhártya-gyulladásra gondoltak. Miután a szemészetre nem sikerült bejutnunk, a megyei kórházba mentünk, ahol a szemészeti vizsgálatok után a fül-orr-gégészetre is elküldtek. Kontrollra sem változott a szeme állapota, ezért vérvizsgálat következett, és CT-t javasoltak, amiből végül sürgősségi MR lett. Armand hiperaktivitása ellenére a 40 perces mozdulatlanságot remekül viselte. Egy hét után kerültünk a hematológiára, március 9-én orrból történő biopsziavételen esett át, 30-án pedig a csontvelőből vettek mintát az orvosok. Első diagnózisként myeloid szarkómára gyanakodtak, ezután igazolódott be, hogy akut mye­loid leukémia (AML) betegsége van – idézte fel a nehéz napokat Krisztina.

Ezután elkezdődtek a kemoterápiás kezelések. Az első blokk 8 napig tartott, a második 4 napig, és még 4 kezeléssorozat hátravan. Armandnak lassan az összes haja kihullik, a kezelések után rosszul érzi magát, hasmenés, hányás, olykor magas láz gyötri, de amikor jobban van, rögtön eleven lesz, hiszen a kisfiúnak nagy a mozgásigénye.

– Armand lombikbaba, harminckét hétre született, tüdőverőér-szűkülete van és hiperaktív. Egyébként nagyon okos, értelmes, érdeklődő kisfiú. Én két szívműtét után rokkantnyugdíjas lettem. Sajnos a kislányom is szívbeteg, a gyerekek tőlem örökölték, pedig az öröklődésre csupán egy százalék volt az esély. Armand betegsége lelkileg nagyon megvisel mindannyiunkat, de mindent megteszünk, hogy mielőbb egészséges legyen – fogalmazott az édesanya.

Fel kellene újítani

Hozzáteszi: a kisfiú szobáját teljesen fel kellene újítaniuk, hogy megfelelhessen a higiéniai követelményeknek. Ennek érdekében fogtak össze a Kázsmárkon, Halmajon, Léhen és Rásonysápberencsen élő emberek. A két előbbi községben az élelmiszerboltban közjegyzővel hitelesített dobozban gyűjtik a pénzt, hogy ezzel segítsék Armand mielőbbi gyógyulását.

– Soha nem kértem még semmit, inkább én segítettem mindig azoknak, akiknek szükségük volt rá. De sajnos most ránk került a sor – tette hozzá fátyolos hangon Krisztina.

Kérjük kedves olvasóinkat, aki tud valamiben segíteni a bajba került családnak, hívja az édesanyát a következő számon: 06-20/362-79-57.


Összefogtak az édesanyák

A Kázsmárkon és környékén élő édesanyák is összefogtak Armand gyógyulásáért. Egy bejegyzés a közösségi oldalról: „Kedves barátaim, rokonaim, ismerőseim (Rásony, Léh, Kázsmárk). Kéréssel fordulok hozzátok. Van nekem egy barátnőm, akinek beteg a kisfia. Kérlek titeket, segítsünk nekik! Mi, anyukák összefogtunk, mivel átérezzük Krisztina helyzetét, hiszen nagyon nagy bajban van. Úgy gondoltuk, hogy ha összefogunk, a problémája egyik részét mi, barátok, anyukák megoldjuk. Segítsünk nekik!”

(A borítóképen: Zaveczki Armand)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában