Egészségügy

2020.05.13. 13:00

Indul a járóbeteg-ellátás

Szigorú higiénés szabályok betartása mellett lehet igénybe venni a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház ellátásait.

Novák Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Az újrainduló járóbeteg-ellátásról közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója az intézmény weboldalán.

Alapos megfontolás

Ebből kiderül: a május 14-én, csütörtök reggel nyolc órától életbe lépő új eljárásrend lényege, hogy alapvetően telefonos konzultációra építenek. Ennek során dől el, hogy a beteg részéről felmerülő probléma kezelhető-e telefonos, azaz távmedicina formájában, avagy a beteg személyes megjelenésére van szükség.

A kórház főigazgatója azt is hangsúlyozza: a betegellátási rend újszerű, ezért arra kér mindenkit – aki úgy gondolja, hogy egészségügyi ellátásra van szüksége –, mérlegelje, hogy ez azonnali ellátást vagy vélhetően konzultációt, illetve előjegyzett ellátást igényel-e. Ha a beteg ellátása nem azonnali, sürgős, inkább a háziorvosát keresse.

Ha valaki a szakorvosi konzultáció mellett dönt, keresse fel a kórház weblapját, ahol a rendelések időpontjáról, illetve telefonos elérhetőségekről május 13-án, szerda este nyolc órától tájékozódhat. A telefonhívást megelőzően készítse elő személyi igazolványát, lakcímkártyáját, társadalombiztosítási kártyáját és az adott egészségügyi problémájával kapcsolatos legutolsó kórházi dokumentumát.

A könnyebb elérhetőség kedvéért valamennyi szakrendeléshez külön vonalat biztosítanak. A hívást orvos fogadja, ő dönt a telefonos konzultációról, illetve a személyes megjelenés szükségességéről. A várhatóan nagy igények miatt egy-egy konzultáció időtartama nem haladhatja meg a 6-10 percet – derül ki a tájékoztatásból.

Hamarabb jöjjön

Azt kérik, hogy személyes konzultáció esetén mindenki a megadott időpontot megelőzően leghamarabb tizenöt perccel előbb érkezzen a szakrendelőbe. Az épületbe kizárólag a pácienseket engedik be, kísérőt csak abban az esetben, ha a páciens kiskorú, mozgáskorlátozott, szellemileg sérült vagy bármely okból nem képes a kontaktusfelvételre az egészségügyi személyzettel. Belépéskor kézfertőtlenítés történik, aki nem visz magával szájmaszkot, arckendőt, azt sebészi maszkkal látják el.

Átmeneti állapot

Mint írják, május 14-től hangsúlyozottan azokat az ellátási típusokat nyitják meg, amelyek a koronavírusfertőzés-átvitel szempontjából alacsony kockázatúak, így szűrőteszt végzésére, illetve speciális vírusellenes védőfelszerelések használatára nincs szükség.

Ez utóbbiak alól kivételt jelent a fül-orr-gégészeti rendelés és a bronchológiai, tüdőgyógyászati rendelés, ahol az egészségügyi személyzet részére speciális védőfelszerelés viselése kötelező.

Felhívják a figyelmet, hogy az új betegellátási rend továbbra is átmeneti állapot, de még messze nem jelenti a kapacitások teljes körű visszaállítását. A betegeket arra kérik, valóban megalapozott problémáikkal keressék a kórházat.

(A borítóképen: Azt kérik, csak indokolt esetben vegyék igénybe az emberek a járóbeteg-ellátás lehetőségét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában