Sajószentpéter

2020.05.07. 20:00

Idén akár már kivitelezője is lehet a 26-os elkerülőjének

A második fél évre ígéri a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a közbeszerzési eljárás elindítását.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

„A 260. számú út Sajószentpéter–Berente elkerülő szakaszainak folyamatban lévő előkészítési feladatai során véglegesítik a projekt műszaki tartalmát. A pontos műszaki tartalom ismeretében várhatóan 2020 második felében kezdődhet meg a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás.”

Évtizedes álmok

Ezt a választ kaptuk a várva várt 26-os főút elkerülő szakaszának helyzetével kapcsolatos kérdésünkre Hideg Andrástól, a beruházásért felelős Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatójától.

Idősebb olvasóink tudják, nem túlzás az az állítás, hogy lassan hosszú évtizedek óta téma, hogy épülnie ­kell(ene) egy olyan útnak, amely a Miskolcról kiinduló 26-os főút által érintett településeket – különösen Sajószentpétert és részben Kazincbarcikát – elkerüli. A Sajószentpéteren élők naponta érzik saját bőrükön és érzékszerveiken a városon áthaladó sok ezer jármű – köztük nehéz-teherautók és kamionok – okozta súlyos terheléseket: a balesetveszélyt, a zajjal, a porral járó és a rezgések által okozta károkat.

Hét híd és négy körforgalom

Egészen 1998-ig, az első határozott ígéret elhangzásáig nyúlik vissza az elkerülő története. A választási kampányoknak is rendszeresen témája volt az elkerülő út szükségessége. Két évvel ezelőtt határozott ígéret hangzott el Miskolcon az illetékesek részéről, hogy az elkerülő megépül, magát a beruházást lényegében idén el is kezdik.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-től folyamatosan érdeklődünk az építkezés helyzetéről. A társaságtól tudtuk meg azt is, hogy a 260. számot viselő, Sajószentpétert és Berentét elkerülő út 12,3 kilométer hosszú lesz, kétszer egysávos formában épül meg. A kivitelezés során összesen hét új hidat és négy új körforgalmi csomópontot építenek az elkerülő úton.

Az út kiindulópontja a Sajószentpéter Miskolc felőli végében már elkészült körforgalom, a túlsó, kazincbarcikai végén pedig új nyomvonalon kötik a város belterületére a 2606. számú összekötő utat. Ha minden jól megy, idén indulhat a közbeszerzés.

(A borítóképen: A hatalmas forgalom indokolja az elkerülő utat)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában