horgászat

2020.05.16. 07:00

Harminckét kilós ponty az eddigi, idei rekord

A Harsányi Horgásztó még csak egy hónapja üzemel, de már születtek kapitális fogások.

Bájer Máté

Forrás: Olvasónk küldte

Horgászberkekben a 30 kiló feletti ponty olyan, mint a Loch Ness-i szörny: sokan hallották, hogy létezik, ott úszkál valahol a vízfelszín alatt, de csak igen kevesen láthatták. B.-A.-Z. megye szintén fogalom pecás körökben, hiszen itt található a Harsányi-tó, ami az utóbbi évtizedben igazi nagyhalas paradicsommá nőtte ki magát. A 3 tóból álló tórendszer összterülete 40 hektár – ezek közül jelenleg egy horgászható. A 2005. évben történt nagyobb mennyiségű, 10 kiló feletti pontyok telepítésének köszönhetően manapság az ország egyik legnagyobb átlagsúlyú állománya található itt.

Befolyásolta a járványhelyzet

– Április elején nyitottunk, azóta lehet horgászni – meséli Tóth Péter üzemeltető, aki azt is elmondta, hogy a koronavírus az ő idényükön is rajta hagyta a lenyomatát. – A vendégkörünk 30 százaléka külföldi horgászokból áll, így tehát befolyásolta a járványhelyzet a forgalmunkat. A külföldi foglalásokat le kellett mondjuk, ezeket próbáltuk hazai vendégekkel feltölteni. Az országosan előírt szabályozásokat természetesen mi is betartottuk: ez szintén csökkentette a vendégszámunkat. Gondolok itt például arra, hogy a faházas állásokon alapesetben 2-3 horgász szokott ülni és aludni, most azonban csak akkor tartózkodhatnak ugyanazon az álláson többen is, ha mind egy háztartásban élnek.

Több óriási ponty

– Az idei évben friss telepítés nem volt a tó nagyhalas jellegéből adódóan. Persze szoktunk a piacon elérhető méretű halakból is telepíteni, ami biztosítja a jövőben a folytonosságot: a nagy halak is öregszenek, ha valaki nem úgy nyúl hozzájuk, előfordul elhullás, mortalitás is. Jelenleg minden korosztálylépcsőből a megfelelő mennyiségű állomány található a vízben. Emiatt tavasszal nem telepítettünk, de úgy vélem, ősszel sor kerül majd erre is.

Azt is megtudtuk, hogy az áprilisi nyitás ellenére már több óriási pontyot is sikerült megszákolni egy-egy szerencsés horgásznak. Az idei rekord eddig 32 kilót nyomott – természetesen a kíméletes horogszabadítást és egy rövid fényképezést követően ment is vissza a vízbe. Ez a kapitális fogás egyébként az abszolút tórekordtól sem áll messze, ami 33,6 kilogrammos volt. Viszonyítási alapként érdemes megnézni, a Magyar Országos Horgász Szövetség hivatalos rekordlistáján is csak 5 darab 30 kilogramm feletti halat tartanak számon.

(A borítóképen: Dőri-Szabó Gábor gyönyörű májusi fogása Harsányban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában