Közmunka

2020.05.11. 19:30

Értékteremtő munkát végeznek

Idén több mint 140 közmunkás dolgozhat Karcsán.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Több mint száznegyven ember dolgozhat Karcsán egy belügyminisztériumi támogatásnak köszönhetően – közölte Milinki László polgármester.

Hozzátette: az előző évek közmunkásaiból több mint száz ember talált már munkát a versenyszférában, de még mindig nagy szükség van az állam által támogatott munkahelyekre a bodrogközi településen. Ennek köszönhetően tovább tudják folytatni például a már évek óta zajló mezőgazdasági programjaikat, amelyek komoly jövedelemhez juttatják az önkormányzatot. Ebből a bevételből tudják biztosítani egyebek mellett pályázataik önrészét is – fűzte hozzá a polgármester. Elmondta azt is: körülbelül 20 hektáron gazdálkodnak, ebből 16 hektár kukorica. Most kezdtek kiépíteni egy német piacot is, amely segítségével gyógynövényeket tudnának értékesíteni. Egyebek mellett borsmentát és körömvirágot, valamint más, gyógyhatású növényeket termelnek majd az idén kiépítendő kísérleti gazdaságukban. Milinki László kiemelte: ezzel szélesedik a karcsai mezőgazdasági termékek nemzetközi piaca, ugyanis Csehországban és Franciaországban már eddig is jelen voltak.

Nagy Géza-emlékház

Ugyancsak segítenek majd a közmunkások egy másik programban – közölte a karcsai polgármester. Az önkormányzat ugyanis megvásárolta a település szülöttje, a pedagógus-helytörténész Nagy Géza lakóházát, aki Karcsa mellett a Bodrogköz néphagyományait, kulturális örökségének jelentős részét is feltérképezte. Az ő nevét viseli a helyi kulturális intézmény is.

Most arra törekednek, hogy az épületben kialakítsanak egy régi paraszti gazdaságot felidéző múzeumportát, egy Nagy Géza-emlékhelyet, valamint szállásra alkalmas szobákat is. Ennek a munkának a kivitelezésében is számítanak a közmunkásokra – folytatta a település elöljárója. Nemrég befejezett, harmadik fej­lesztésük az egyik helyi élelmiszerbolt előtt felépített fedett piac létrehozása volt. Milinki László kiemelte: a helyi­­­ termelők és árusok eddig a földről vagy asztalkákról árusították a portékáikat. A fedett piac kiépítésével sokkal kulturáltabb környezetet tudnak biztosítani a számukra ehhez a tevékenységhez.

(A borítóképen: A Nagy Géza emlék- és vendégház)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában