érettségi 2020

2020.05.04. 21:05

Érettségi maszkban és kézfertőtlenítéssel

Az első napon, a hagyományoknak megfelelően, a középszintű magyar érettségivel kezdtek a diákok.

Novák Krisztina

Fotó: Ádám János

Hétfőn megkezdődtek a 2020-as érettségi vizsgák, amelyeknek idén – a koronavírus-járványra való tekintettel, rendhagyó módon – a kormányrendelet értelmében csak írásbeli része lesz, eltekintve néhány speciális esettől. Szaktanárokat és diákokat kérdeztünk a magyar érettségiről.

A feladatok

A könyvek történetéről, olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók az idei magyar érettségi első részében, írta az Eduline. A vizsgázóknak először értelmezniük kellett a kétoldalas szöveget, majd különféle feladatokat kellett az alapján megoldaniuk. Az első részhez tartozó szövegalkotási részében pedig a sportról és testnevelésről szóló érvelést vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kellett írniuk a diákoknak. Ezek megoldására összesen 90 percet kaptak az érettségizők.

A második részben választhattak a diákok egy műelemző feladat, ami egy Fekete István novella volt és egy összehasonlító elemzés között, amely egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódott, amelynek megoldására 150 percet kaptak a vizsgázók.

Erre számítottak

– A bejáratnál mindenkinek lefertőtlenítették a kezét és mindenki kapott maszkot – mesélte Kohányi Karina, aki a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnáziumában kezdte hétfőn az érettségit. – Ezután célirányosan, egyesével mehettünk be a termekbe, ahol két-három méteres távolságra ültünk egymástól és az ablakok is nyitva voltak. Arra külön felhívták a figyelmünket, hogy a maszkot tartsuk magunkon. A tételek nem okoztak különösebb meglepetést, hiszen ezeket gyakoroltuk és ezekre készültünk. Az első részben az érvelést, a másodikban pedig a novellaelemzést választottam.

Karina barátnőjének, Foczkó Kirának sem jelentettek különösebb meglepetést a feladatok, mert az órákon évekkel ezelőtti tételeket is átvettek, ráadásul nem is tartotta különösebben nehéznek az idei középszintű magyar érettségit.

– Tetszettek a témák, az előző évekhez képest se könnyebbnek, se nehezebbnek nem éreztem a feladatokat – mondta Póth Bence, aki szintén a Kandóban érettségizik.

Foczkó Kira | Fotó: Ádám János

Mindhárman elmondták, hogy betartották az önkéntes karantén szabályait, ezért nagyon jó volt végre ismerős arcokat látni és találkozni az osztálytársakkal.

– Abszolút megfelelő nehézségűek voltak a feladatok, és hasonló képességeket, illetve készségeket mértek, mint az eddigi években – tájékoztatott Prillné Csordás Csilla, a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnáziumának igazgatóhelyettese, magyar-történelem szakos tanára. – A feladattípusok is hasonlóak voltak, és örülök, hogy a szövegértés során olyan értékes és szép szöveget kaptak, mint Tevan Andor A könyv születése című műve, amely magáról, a kultúra hordozójáról szólt. Az első rész második feladata, a versenysporttal volt kapcsolatos, amely közel áll a gyerekekhez, így többségük az érvelést választotta. Az érzékenyítés szempontjából a gyakorlati feladat is értékhordozó, hiszen fogyatékkal élők számára kellett egy programterv megvalósításához engedélyt kérniük hivatalos levél formájában. A második részben a novella és a versek témája is közel állt ehhez a korosztályhoz, hiszen a felnőtté válásról, a körülöttünk lévő világról, az emberi kapcsolatokról kellett megfogalmazniuk gondolataikat.

Testhezálló feladatok

– A legkörültekintőbben igyekeztünk eljárni és a szabályokat elektronikus úton már az érettségi előtt eljuttattuk a gyerekeknek. Így már a megérkezéskor tudták, hogyan kell viselkedni és milyen higiéniás szabályokkal szembesülnek – kezdte Flaskó Attiláné, az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola igazgatónője, ének-magyar szakos tanár. – Az érettségi feladatokról beszéltem a diákokkal, és szaktanárként én is áttekintettem a feladatsort. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb problémát mindig a szövegértés feladat okozza, az időhiány miatt és ez most is így volt. A szövegalkotási részben a sporttal kapcsolatos feladat kimondottan testközeli volt számukra, a második lehetőség, ami egy rendezvényszervezéssel foglalkozó szöveg, az iskolánk pedagógiai szakgimnázium részében tanuló diákjainknak teljesen testhezálló feladat volt, hiszen nekik rendezvényszervezés tantárgyuk is van. A második feladatlap sem volt nehezebb, mint amire számítottak és véleményem szerint is közepes nehézségű volt.

Hajdú Zoltánt, az iskola egyik diákját is megkérdeztük az érettségi feladatokról.

– Az első rész szövegértésénél minden kérdésre meg lehetett találni a választ, a szövegalkotás témája, a sport hozzám nem áll annyira közel, de ettől függetlenül nem okozott gondot a feladat megoldása – mesélte Zoltán. – A második résznél a Fekete István novellát választottam és úgy éreztem, hogy a téma ma is aktuális. Úgy érzem, sikerült helyesen megoldani azt a feladatot is, véleményem szerint ez a magyar érettségi nem volt túlságosan nehéz.

Reggeltől az utcán voltak

– Reggel nyolc órától folyamatosan a belváros, a parkok és az iskolák környékén tartózkodtak a rendész kollégák – tudtuk meg Kovács László Csabától, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatójától. – Általánosságban elmondható, hogy 15-45 fő közötti létszám várakozott egyszerre az iskolák előtt. A legtöbben tartották a megfelelő másfél-két méteres távolságot, de mindenhol voltak olyanok, akiket a kollégáinknak kellett megkérni, hogy álljanak távolabb egymástól. A diákok nagy része fél kilenckor bement az iskolába, ezután elvétve lehetett látni kint várakozó csoportokat. Délután már nem csak a rendészek, de a rendőrök is ellenőrizték az iskolákat és azok környékét, és holnaptól már ők is kint lesznek reggel is. A kollégák jelentéséből az derült ki, hogy egy óra után nagyobb volt a lélekszám és – a délelőtthöz képest – többször kellett a rendészeknek felhívni a figyelmet a megfelelő mértékű távolságtartásra.

(A borítóképen: Érettségizők a Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnázium előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában