Egészségügy

2020.05.10. 17:30

Először: egyeztetés telefonon

Jövő héten indulhatnak a szakrendelések, kizárólag időpont-egyeztetéssel.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az április 30-án kelt miniszteri utasítás lehetőséget ad az intézményvezetőknek arra, hogy fokozatosan lépéseket tegyenek abba az irányba, hogy a járvány előtti eljárási rend felé kezdjenek el visszalépni.

Az egyik ilyen terület a járóbetegek ellátása, a másik a diagnosztikai tevékenységek végzése, a harmadik az egynapos sebészeti beavatkozások, a negyedik pedig a rehabilitációs tevékenységek azon köre, amelyek az akutbeteg-ellátáshoz kapcsolódnak. Tehát például egy infarktus utáni állapotban lévő beteg kórházi rehabilitációjára már lehetőség van – mondta dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója.

Az új ellátási formát lépcsőzetesen vezetik be. A jövő hét második felétől megnyitják azokat a járóbeteg-rendeléseket, ahol a koronavírus-fertőzés átvitelének kockázata alacsony. Várhatóan az azt követő héten nyílnak meg a vírusfertőzés-átvitel szempontjából magas kockázatú rendelések. Az egynapos sebészeti ellátások és endoszkópos kapacitások bővítésére várhatóan még egy héttel később kerül sor.

Indokolt esetben

A sürgősségi ellátást továbbra is azonnal, telefonos egyeztetés nélkül elvégzik. A jövőben az változik, hogy ezeken a betegeken kívül lehetőség lesz egyéb páciensek fogadására is. Több szabályozás mentén történik meg az új struktúra felállítása. Az első és legfontosabb szabály, amely eltér a korábbiaktól, hogy kizárólag előre egyeztetett időpontban, telefonos bejelentkezés után várják az embereket a vizsgálatokra. Ennek kidolgozása folyamatban van, hogy minden járóbeteg-szakrendeléshez egy fővonalat tudjanak biztosítani, így ne a telefonközponton keresztül kelljen a kapcsolásra várni. A kiépítéshez idő kell, hiszen közel 200 telefonvonalról van szó.

A betegek hívását a megfelelő irányítás után orvos fogja fogadni, aki eldönti, igényel-e személyes találkozást a beteg problémája, vagy elegendő a telefonos konzultáció és elektronikus recept felírása. Esetleg az orvos dönthet úgy, hogy megvizsgálja a pácienst, és akkor felajánl neki egy időpontot – emelte ki a főigazgató. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy kizárólag írásos beutalót nem tudnak elfogadni. Ha a háziorvos vagy maga a beteg telefonál, és a beutalója mellé időpontot kér, akkor tudja a szakorvos megvizsgálni. Természetesen az egészségügyi intézményhez tartozó miskolci tagkórházak, valamint a mezőkövesdi és szikszói létesítmény esetében is ugyanaz az eljárásrend lép életbe, amely a Szentpéteri kapui komplexumban.

Szigorú szabályozás

Amennyiben mindenképpen elkerülhetetlen, hogy a beteg megjelenjen személyesen, abban az esetben a beléptetési rendszer szabályai érvényesek továbbra is. Az épületbe lépéskor testhőmérséklet-mérés, kézfertőtlenítés van. Kísérőt csak abban az esetben engednek be, ha a beteg önállóan nem képes közlekedni vagy nem tud kontaktust kialakítani az egészségügyi dolgozókkal. Az új szabályok sorában következik, hogy ha nincs előjegy­zése a betegnek és nem súlyos az állapota, nem léphet be az épületbe.

Továbbá mindenki, aki nem hoz magával, kap egy sebészi maszkot, amelyet segítenek is felhelyezni. Illetve az ellátás megkezdése előtt ki kell töltenie mindenkinek egy kérdőívet, amely a koronavírus-fertőzés rizikójának kizárására szolgál. A váróteremben megfelelő távolságot kell hagyni a páciensek között, éppen ezért egy járóbeteg-rendelésre egy órán belül négy beteget jegyezhetnek elő. Tehát messze nem azok a feltételek, amelyeket korábban megszokhattak az emberek. Átmeneti állapotnak nevezte a főigazgató, hiszen ad lehetőségeket, de nem azt a kapacitást jelenti, amely az eredetihez való visszatérést jelenti. Bár az intézkedéseknek köszönhetően az ellátható és ellátandó betegszám a jelenlegihez képest jelentősen növekszik majd, a teljes mértékben működő struktúra visszaállítása hosszabb folyamat. Nagyjából május végére tudnak mindent elindítani, amit a miniszteri rendelet előír – vélekedett dr. Révész János.

A járóbeteg-rendelések új rendjéről, a beutalás folyamatáról, a telefonos elérhetőségekről közleményt ad majd ki a kórház, melyet követően megindulhat a kibővített ellátás. Erről az intézmény weboldalán tájékozódhat a lakosság.

(A borítóképen: A háziorvos az első lépés. Fokozatosan és folyamatosan tér vissza az élet az egészségügybe)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában