szűrővizsgálat

2020.05.07. 08:00

Edelényiek is részt vesznek a felmérésben

Tájékoztatták a polgármestert, hogy a város húsz lakójánál végzik el a kérdőíves kikérdezést és a szűrővizsgálatot.

Horváth Imre

koronavírus-szűrés

Fotó: Erdős József

Hazánk négy, orvosokat képző egyeteme (a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indított a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1-je és 14-e között. A kutatás célja, hogy pontosan, az egész országra érvényes módon feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. A naprakész tudományos adatok kulcsfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi dolgozók munkájában és a megalapozott döntések meghozatalában egyaránt.

Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arról tájékoztatta Molnár Oszkár polgármestert, hogy Edelény városa bekerült a mintába, így a településén élők közül 20 előre kiválasztott személyt kérnek, hogy vegyen részt az önkéntes, ingyenes szűrővizsgálaton. A személyek kiválasztása reprezentatív véletlen mintavételen alapul, mely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is megismerjék hazánk népességének fertőzöttségét. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatnak többek között a kockázati tényezőkről. A mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel.

A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton. A szűrővizsgálatokat előre meghatározott helyszíneken és időpontokban tartják, de az idős, vagy beteg emberek esetén az otthonukban is elvégzik a szűrést.

(A borítóképen: Koronavírus-szűrés Tokajban)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában