mezőgazdaság

2020.05.14. 16:00

Az önellátásra törekednek

A helyi gazdálkodás és egyfajta – ha nem is teljes, de – önellátás a cél Csobajon.

Erdős József

Fotó: Erdős József

A községben egyre több mindent termel meg az önkormányzat, és erre próbálják a helyieket is rávenni.

– Az utóbbi években vagy talán évtizedben a vidéki emberek elszoktak attól, hogy megtermeljék, amit elfogyasztanak – vallja Ivanics Imre, Csobaj polgármestere. – Pedig az, hogy boltokban vagy áruházakban vásárolják be a mindennapokhoz szükséges zöldségeket és gyümölcsöket nemcsak anyagilag ró terhet a családokra, de az alapanyag előélete sem mindig követhető.

Példát mutatnak

Éppen ezért mutat példát az önkormányzat, a település vezetője szerint a nehéz anyagi helyzetben élők azok, akiknek segítene az, ha önmaguk termelnének. Csobajon számba vették azokat a lehetőségeket, amelyek szóba jöhetnek a településen. Egyhektárnyi területen kezdtek zöldségtermesztésbe, főként uborkával ültették be a földet. Az első évben nem kedvezett a felvásárlási ár, de a faluban a lakosság körében értékesíteni tudták. Ennek pedig a helyiek is örültek, mert a piacinál jóval alacsonyabb áron jutottak hozzá a zöldséghez. Ezt a fóliasátrakban megtermelt paradicsom és paprika követte, amelyekből a fölösleget szintén a helyiek körében értékesítették.

– Tavaly már állattenyésztéssel is elkezdtünk foglalkozni, először százötven darab jércét vásároltunk. Eredetileg az önkormányzat konyhájára akartunk tojást termelni, ma már négyszáz jércét nevelünk, és egy-két héten belül újabb négyszáz érkezik hozzánk – emelte ki a polgármester.

Ezzel pedig már nem csak a konyhát látják el, a friss tojás a lakosság részére is elérhető. Sőt a tésztaüzemet is beindították, a Csobajon előállított tészta pedig a boltokban kaphatóktól eltérően nem négy-hat, hanem nyolc-tíz tojást tartalmaz kilogrammonként.

– Egy másik próbálkozásunk a méhészet, de a tavalyi év ebből a szempontból nem volt túl sikeres. A húsz méhcsalád mintegy negyed tonna mézet termelt, amit szintén értékesíteni tudtunk. Azt szeretnénk, ha legalább a tavalyi mennyiség dupláját elő tudnánk állítani évente – tette hozzá Ivanics Imre.

Csobajon gombát is ter­mesztenek az egykori varroda pincéjében, mára közel félezer kilogrammot tudnak megtermelni havonta. A termelést, illetve az állatok gondozását a közfoglalkoztatási programban foglalkoztatott munkatársak végzik. A lakosság felé is nyitottak, ingyen felszántották a helyiek kertjeit, illetve vetőmagot és burgonyát is osztottak a helyben élőknek. A polgármester szerint többet ér egy ilyen lehetőség, mint egy pár ezer forintos, egyszer kiosztott tartósélelmiszer-csomag.

Folyamatosan fejlődnek

Megközelíti a félmilliárd forintot az elnyert támogatások összege. A TOP-os források közül energetikai fejlesztésre fordíthattak forrásokat, de nyertek külterületi utak rendbetételére, valamint bölcsőde kialakítására is pénzt.

– Egy minibölcsődét alakítunk ki hét fővel, erre szükség is van, mert tavaly nyolc gyerek született a faluban. És a tavalyi év volt az első, amikor már nem fogyott a lakosság, ez biztató a jövőre nézve – emelte ki a polgármester.

Csobajon a Magyar falu programban munkagépeket, eszközöket és egy tizenhét fős buszt is sikerült nyerni. Utóbbival a már meglévő két darab kilencszemélyes jármű mellett akár iskolai kirándulásokat is lebonyolíthatnak, vagy a helyi lakosok közösségi és kulturális életét segítő programokat szervezhetnek a vírushelyzet után.

(A borítóképen: Ültetés Csobajon)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában