Információs társadalom

2020.05.17. 16:30

A vírust használja ki a „vírus”

Rosszindulatú koronavírusos oldalak százai csábítják a gyanútlan felhasználókat.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Százával hoznak létre olyan, koronavírushoz kapcsolható oldalakat, amelyekkel valójában rosszindulatú kampányokat végeznek. Egyetlen céljuk a felhasználó bizalmas adatainak megszerzése. Már akadnak olyan levelek is idehaza, amiket magyar nyelven írtak hasonló céllal.

Oda visz az érdeklődés

„Az elmúlt hetekben emberek milliói próbáltak az interneten választ keresni a pandémiával s immár az újraindulással kapcsolatos kérdésekre. A számítógépes bűnözők ezt a felfutást kihasználva hoztak létre olyan domainneveket, amelyek a járványügyi helyzetről információkat ígérnek. Sokan rátévednek ezekre a valójában rosszindulatú oldalakra, s ráadásul számos esetben érzékeny adatokat adnak meg. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy ez a trend, vagyis az ilyen oldalak elszaporodása a gazdaságok újraindításakor is fennmarad, sőt már arra fókuszálva, újabb lendületet kaphat” – jegyezte meg Gölcz Dénes, a Panda Security Hungary ügyvezető igazgatója.

Különösen óvatosnak kell lenni, mert ezek mellett rossz­indulatú e-mailek sora kering a világhálón. Akad köztük olyan is, amelyik magyar nyelven szólítja meg a felhasználót.

Komoly kockázati forrás

A Panda Security észrevételei alapján ezek a levelek többek között a vírussal kapcsolatos óvintézkedésekről ígérnek információkat, vagy friss híreket kínálnak, de exkluzív, már létezőnek mondott védőoltással is kecsegtetnek. Ezek viszont valójában vírust engednek a gépre, ami adatok megszerzésére való. Látványos változások voltak az elmúlt hetekben a támadások természetét illetően.

„Az otthoni munkavégzés számos új kockázati forrást nyitott meg, a vállalatoknak a korábbiaknál is körültekintőbbnek kell lenni. Ma már nélkülözhetetlen a megfelelő végpontvédelem, amely a támadás pillanatában képes jelezni, hogy probléma akad a hálózaton vagy valamely gépen. Emellett elengedhetetlen a dolgozók IT-biztonsági oktatása. Aki ezeket figyelmen kívül hagyja, az olyan, mintha fék nélkül vezetné az autóját” – fejtette ki Gölcz Dénes.

(A borítóképen: A hiszékenység komoly károkat okozhat)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában