terhesgondozás

2020.05.08. 07:00

A várandósok védelme az első

A kismamák gondozását mindenkor biztosítani kell, a megváltozott helyzetben szabályokhoz alkalmazkodva.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az ország legnagyobb szülészetén várhatóan megközelítőleg 4000 szülést vezetnek le az év folyamán. A járványügyi helyzet miatt Miskolc két szülészeti osztályát integrálták. Az egy helyre összpontosuló megnövekedett betegforgalom okán plusz intézkedéseket kellett bevezetni – mondta dr. Farkas László, a B-A-Z. Megyei Kórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályának megbízott osztályvezető főorvosa.

A koronavírus járvány miatt a várandós kismamákat folyamatosan tájékoztatják különböző kommunikációs csatornákon a megváltozott szabályokról, a rendelések időpontjáról és helyszíneiről. Megmaradt a Csabai kapui rendelőintézetben hat rendelő és a genetikai tanácsadást is itt érhetik el. Mindezt azért, hogy a várótermekben kevesebben legyenek egyszerre. A Szentpéteri kapui központi intézményben három rendelőegységet alakítottak ki. Egy várandós ambulanciát, egy NST vizsgálót, ahol a magzati szívműködést nézik, továbbá egy ultrahang vizsgálót is. Valamennyi rendelésen megemelték az orvosi és asszisztensi létszámot – hangsúlyozta dr. Farkas László. A várandósok ellátása folyamatos, de ahol csak lehetett, előjegyzést vezettek be, hogy időre érkezzen a kismama és ne kelljen sokáig várakoznia. Tömbösítik a szűréseket, egyszerre több dolgot is megnéznek, hogy minél kevesebbszer kelljen a kismamának a kórházba utaznia. Az intézkedések érintik néhány olyan vizsgálat felfüggesztését, amelyek nem sürgősek vagy életmentőek. Ilyen a rutin nőgyógyászati szűrés vagy a baba-mozi. A leendő anyukák csak többlépcsős kézfertőtlenítés és kikérdezés után léphetnek be a kórház különböző tereibe. A hozzátartozók most csak az épületen kívül, vagy rossz idő esetén, a rendezvényteremben várhatják meg a kismamát. A távolságtartást a vizsgálatra várakozó várandósoktól is kérik. Az édesapa most sem az ultrahang vizsgálatokon, sem a szülésnél nem lehet jelen, hogy kizárjanak minden veszélyeztető tényezőt, amit csak lehet. A szülést követően az anyuka rögtön magához ölelheti kisbabáját, de sajnos most az „arany órából” az apuka kimarad.

Az újszülött immunitása

A szülést követő hat hétben nagyon fontos az édesanya személyes higiéniája mindenkor, de ezúttal még inkább. A gyakori kézmosás, az emlők tisztán tartása, fertőtlenítése természetesen. De amire sajnos kisebb hangsúlyt fordítanak, emiatt újra és újra fel kell hívni a figyelmet, az a környezetük higiéniája. Például a mobiltelefon fertőtlenítése. Ezen az eszközön rengeteg szennyeződés lehet, hiszen mindenhova magukkal viszik az anyák, még maguk és az újszülött mellé is leteszik az ágyba – tudatta a főorvos. Az anyukákat hazabocsájtásukkor minden információval, tudnivalóval ellátják, de otthonukban már a területi védőnő veszi át gondozásukat. A jelenlegi járványügyi helyzetben az kiemelten fontos és el is mondják az édesanyának, hogy minimum négy hétig, de ha lehet, még tovább kerüljék a rokonok az újszülött látogatását, hiszen a baba immunrendszere meglehetősen sérülékeny.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában