ápolók nemzetközi napja

2020.05.14. 20:00

A taps szólhatna máskor is

A kerek évforduló nem úgy lett különleges, ahogyan eredetileg tervezték.

Nagy-Hankó Krisztina

Budapest, 2020. május 11. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (b) virággal köszönt ápolókat az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartott ünnepségen a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet elõtt 2020. május 11-én. Herczegh Anita, aki amellett hogy a szívkórház dolgozóinak egy angyalkát formázó kerámiát adományozott, és virággal köszöntötte az ápolókat, a Sándor-palota (Köztársasági Elnöki Hivatal) ablakába kitett piros szívvel is kifejezte háláját. MTI/

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Pontosan kétszáz évvel ezelőtt, 1820. május 12-én született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a krími háborúban önkéntes ápolónőket toborzott, majd később ápolónőképző iskolát alapított. Az ő tiszteletére van ezen a tavaszi napon az ápolók nemzetközi napja.

Az elismerés hangja

A kerek évfordulóra tekintettel az egész év kivételes lett volna, mert az ápolókat és szülésznőket több módon is szerették volna ünnepelni, köszönteni, de a jelenlegi helyzet felülírta a terveket.

A Semmelweis-napon és a magyar ápolók napján is szerveznek rendezvényeket, illetve elismeréseket is adnak át a dolgozóknak ezeken az alkalmakon.

– Idén a járványügyi helyzetre való tekintettel elmaradnak az ünnepségek, de a megemlékezés, a köszönetnyilvánítás nem maradhat el – mondta Vas Mónika, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház ápolási igazgatója.

A munkájuk elismerésének hangot kell adni, hiszen nélkülük nem működne az egészségügy. Ők azok, akik a hétköznapokon és az ünnepnapokon ugyanúgy helytállnak. Az egészségügy bázisát adják. Ők látják el – napi 24 órában – az alapvető szükségletek kielégítésének segítésétől kezdve a magasabb szaktudást igénylő, szakápolási feladatokat. És ez csak a kórház falain belül, ha azon túl is tekintünk, akkor láthatjuk, hogy az egészségügyi alapellátásban, szociális szférában, az otthoni szakápolásban is megtaláljuk az ápolókat. Minden ember életében jelen vannak, annak különböző szakaszaiban kerülünk kapcsolatba velük. Hiszen ott vannak a születésnél mint szülésznők, majd gyermekápolóként a kicsik egészségét óvják, felnőttként kórházi kezelés alkalmával vagy idős családtagunk gondozása révén találkozunk velük. Tehát végigkísérik az életünket – hangsúlyozta az ápolási igazgató.

Tudásfrissítés, -specifikálás

A koronavírus-járvány miatt külön felkészítést kaptak az ellátással és a védőfelszerelések használatával kapcsolatban a dolgozók. Külön hangsúlyt kapott a lélegeztetett beteg ellátása elméletben és gyakorlatban, egyfajta tudásfrissítés történt. Most más jellegű feladatok és felelősség hárul az ápolókra az összevont kórházi osztályok miatt.

A hónapok óta tartó látogatási tilalom következtében a hozzátartozókkal való kapcsolattartásban is megnőtt a szerepük.

A központi kórház intézményében megközelítőleg 3000 szakdolgozó van. Ennek a számnak nagyságrendileg a fele szülésznő és ápoló. Fontos kiemelni a többi egészségügyi szakdolgozót is, akiknek speciális szakmai tudása és feladata is nélkülözhetetlen a betegellátásban. Védőnők, gyógytornászok, dietetikusok, szociális munkások, asszisztensek, diagnosztikában, műtőben dolgozók. Rájuk is nagy szükség van, és sok a feladatuk – tette hozzá Vas Mónika.

Járványmentes időszakban tréningekkel, közösségi programokkal, rekreációs lehetőségekkel próbálják a dolgozókat a szakma iránti elkötelezettségükben megtartani.

A jelenlegi járványügyi helyzetben az egészségügyi dolgozók támogatására, mentális egyensúlyuk megőrzése érdekében a kórház lelki egészségközpontja áll a rendelkezésükre. Természetesen a pozitív visszajelzés rengeteget számít, amit a jelenlegi helyzetben fokozottan meg is kapnak és szívesen fogadnak – emelte ki Vas Mónika.


A gondoskodás jó dolog

Már általános iskolás korában eldöntötte, hogy ápolónő lesz. Más szakma fel sem merült, segíteni szeretett volna az embereken, ezért választotta – fogalmazott Boglárka, aki jelenleg is az egészségügyben dolgozik, bár korábban egy rövid ideig elcsábult más irányba, de végül visszatért eredeti hivatásához. Valóban azt gondolja, hogy ez egy hivatás, a több műszakos beosztást, az olykor fizikailag és lelkileg is nehéz munkát csak úgy lehet bírni, ha szeretettel csinálja az ember – vallja. A legjobb benne az, amikor a betegtől érkezik pozitív visszajelzés, egy-egy köszönet. De sajnos nem minden páciens gondolkozik így. Összességében azt látja, a szakmának nincs túl nagy elismertsége. Több évtizedes tapasztalat után azt állítja az ápolónő, hogy felvértezve a negatív hatásokkal szemben próbálja a lehető legjobban végezni a munkáját, mert másképpen nincs értelme. Nem választana más szakmát mostani fejjel sem.

(A borítóképen: Ápolókat köszöntött az ápolók nemzetközi napja alkalmából Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége a fővárosban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában