Kistokaj

2020.05.18. 08:00

A régi akácsövényt a betonelemek váltják le

Társadalmi munkában vágták ki a kistokaji temetőt határoló régi akácsövényt.

Bájer Máté

Forrás: ÉM

A helyi református egyházközösség már számos kísérletet tett a kezelésükben lévő temető megújítására, eddig sikertelenül. Most tavasszal azonban megkezdődtek a munkálatok: új kerítést kap a sírkert.

A nyáron megépül

A főutca felőli részen lévő akácsövény-kerítést megszüntették. A jövőben elindul a földmunka is: a talajszintet a sírkert szintjéhez kell igazítani. Bernáth József, a település polgármestere elmondta, hogy előreláthatóan július 30-ra épül meg az új kerítés.

– A református egyház presbitériuma úgy döntött, hogy betonelemekből készült válaszfal váltja majd a régit, mintegy 204 méteren. Addig is társadalmi munka keretében kivágtuk az eddigi területhatárt jelző akácsövényt. Szerdán elválasztottuk a törzsektől és elszállítottuk az eltávolítani kívánt gallyállományt. Az önkormányzat telephelyén tároljuk a zöldhulladékot: összedepózzuk, később aztán a szomszéd település aprítógépének segítségével összevágjuk.

Időszerű megújulás

A polgármester szerint időszerű a megújulás.

– Két évszázada ez a sövény keríti a temetőt. Gyalogakác hosszú tüskékkel: annak idején elrettentette azokat, akik nem ott akartak bemenni, ahol kellett volna.

Bernáth József azt is elmondta, hogy szeretnék pótolni a zöldfelületet.

– Igyekszünk segíteni az egyháznak mindenben: a kerítés előtti árokszelvényt annyival szélesebbre alakítjuk, hogy magasan záró koronájú fákat lehessen majd ültetni oda.

(A borítóképen: Kivágták az akácsövényt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában