Állatvilág

2020.05.01. 11:00

A medve nem játék

A Mátrában lekamerázott medvebocsok jelenléte az erdő tiszteletére szólít fel.

Detzky Anna

20200421 Veresegyháza Illusztrációs fotó egy medvéről, a veresegyházi medveotthonból. Fotó: Torjay Attila TA Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának Természetvédelmi Őrszolgálata pénteken Szilvásvárad határában barna medve jelenlétére utaló életjelet talált.

– Ha a közelben medvével találkozunk, akkor valószínűleg átutazóban van – tudtuk meg Kleszó András természetvédelmi őrtől. – A barna medve kóborló fajnak tekinthető, igényli a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőségeket. A téli nyugalmi időszakban születnek meg a bocsok, minimum 4 hónapig szopnak, és 2 évig anyjukkal maradnak. 2008-tól alkalmi észlelésekről számolhatunk be az Északi-középhegység területéről, főleg Nógrád megyéből. A Déli-Bükkből pedig elsősorban Cserépfalu, Kács és Répáshuta községhatárából. 2010-től egyre szaporodnak a megfigyelések, különösen a Heves–Borsodi-dombságon és az északi határsávban.

Erősebb és gyorsabb

A nemzeti park folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a helyes viselkedésről nagyragadozók közelében.

„A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha teheti, messze elkerüli. Amikor az erdőt járjuk, keltsünk zajt. Nagyobb társasággal kisebb a támadás veszélye. Autós találkozásnál tilos elhagyni a járművet! Ne etessük, és ne fényképezzük a medvét! Ha közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet és lassan, figyelve az állatot, távolodjunk el a környékről! Ne nézzünk a medve szemébe, ugyanakkor ne fordítsunk hátat sem! Ha mégis odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul” – olvasható a nemzeti park honlapján.

(A borítóképen: Indokolatlanul nem támad az emberre| Fotó: Torjay Attila, MediaWorks)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában