Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár

2020.05.29. 10:00

A kulturális élet sem állt meg

A Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár munkatársai a járványhelyzet idején sem tétlenkednek.

Novák Krisztina

Forrás: ÉM

A csodálatos környezetben – a szerencsi Rákóczi-vár három különböző emeletének termeiben – található városi könyvtár is a megújulásra fordította a figyelmet az elmúlt időszakban.

Gondolnak a jövőre

A gyermekkönyvtár, a helyismereti részleg és a médiatár új padlózatot és bútorokat kapott, továbbá korszerűsítették a fűtési, világítási, az informatikai és a vagyonvédelmi rendszert is. Ráadásul két oktatásra alkalmas teret is kialakítottak, amelyek a jövőben az intézmény felnőttképzési feladatait segítik majd.

– Jelenleg, a járványhelyzet miatti kényszerű zárvatartás idején, a nagytakarítás, valamint a könyvtári állomány rendszerezése és leltározása zajlik – tudtuk meg Gergely László megbízott igazgatótól. – A könyvtárosok az úgynevezett házhoz menő könyvtári szolgáltatás kialakításán is dolgoznak, mert a jövőben szeretnénk eljutni azon idősebb olvasóinkhoz is, akik nehezebben közlekednek, ezért nem áll módjukban rendszeresen látogatni könyvtárunkat.

Folyamatos jelenlét

A Szerencsi Művelődési Központ művelődésszervezői – a koronavírus-veszélyre való tekintettel – is áthelyezték rendezvényeiket az online térbe. Többek között a március 15-ét, az anyák napját, a költészet napját, a hősök napját és Szerencs város napját is az interneten szervezték meg és bonyolították le.

A 2018-ban, a művelődési központban életre hívott Szerencsi Képzőművész Stúdió amatőr alkotói az idősebb korosztály tagjaiból kerülnek ki, csoportvezetőjük pedig Schlosserné Báthory Piroska művésztanár. Az önkéntes karantén idején alkotásaikból, amelyek festményekből, grafikákból és rajzokból álltak, sikeres online kiállítást állítottak össze a művelődésszervezők, akik nem sokkal később létrehozták a stúdió önálló Facebook-oldalát is.

– Március óta több mint négyszázzal nőtt az intézmény közösségi oldalát követők száma, amely azt mutatja, hogy van érdeklődés a tevékenységünk iránt – tájékoztatott Király Judit, az intézmény igazgatóhelyettese. – Jelenleg a gyermeknap alkalmából hirdettünk kézművesversenyt a Facebook-oldalunkon, amelyre álmaik játszóterét kell megtervezni a gyerekeknek, rajzolva, gyurmából formázva vagy legóból megépítve. Igyekszünk a látogatási tilalom idején is folyamatosan ismeretterjesztő információkat, pályázatokat és felhívásokat megosztani a közösségi oldalunkon, így az intézmény „látogatói” továbbra sem maradnak kulturális tartalmak nélkül.

A rendezvénymentes időszak egyik kuriózumának számított, amikor május hatodikán, csütörtökön – a Filharmónia Magyarország meglepetés koncertsorozatának keretében és a művelődési központ szervezésében – Szerencs társasházas övezeteibe is ellátogatott a budapesti Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes, és az erkélyek alatt hat rövid szabadtéri koncerttel örvendeztették meg a város kultúrára éhes lakóit.

(A borítóképen: A megújult könyvtárban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában