szabadidő

2020.05.12. 08:30

A hímzés bearanyozhatja napjainkat

A teatasakok vagy -párnák igen népszerű ajándékok, amelyeket házilag is elkészíthetünk.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A kézimunkázás az egyik legszebb kreatív tevékenység a négy fal között is. Lukácsy Lászlóné, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület népi iparművésze és az ózdi Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör vezetője beszélt nekünk a mostanában igen népszerű teatasak-készítésről és -hímzésről.

Egyszerű megcsinálni

– Tíz-tizenöt darab teazsákot készítek most itthon kézzel, a Százrózsás Hímzőpályázat és Kiállításra, Mezőkövesdre. Ezeket annyira egyszerű megcsinálni, hogy bárki képes rá, és manapság kedvelt ajándék is lehet. Sajnos egyelőre nem tudni, hogy megtartják-e a kiállítást, és ha igen, mikor – fejtette ki Lukácsy Lászlóné. – Mivel már 86 éves vagyok, és egy ideje egyedül élek, sokat jelent, hogy el tudom foglalni magam, különösen most, ebben a járványos időszakban. A szakköröm tagjaival telefonon tartom a kapcsolatot, de a legtöbben hozzám hasonlóan kézimunkáznak. Nincs semmilyen vezérfonál, ami mentén haladnánk, legtöbben csak az otthon meglévő alapanyagokból tudnak gazdálkodni.

A művésztől megkérdeztük a zsákocskák egyszerű elkészítési módját.

Párna és szatyor is lehet

– Jellemzően vászon a teatasakok alapanyaga, és a tea nevével, illetve alá madár- vagy virágmintával lehet kihímezni. A perdi mintához vastag hímzőfonalat használok, de kedvelem az osztott hímzőfonalat is, mert apróbb mintákon az jobban mutat. Sőt gyapjúval is ki lehet varrni. Citromfű-, kamilla-, zsálya-, tárkony-, kapor-, menta-, rozmaring-, petrezselyem-, lestyán-, kakukkfű-, oregánó- és bojtorjángyógyteák számára készülnek most a zsákok.

Lukácsy Lászlóné, amikor átveszi az egyesülettől kapott kitüntetését

Néhány inkább csak fűszerként szerepel a köztudatban, de tea­ként is fogyasztható. Szokás például hasonló technikával levendulapárnát is csinálni kisebben, 8-10 centisben, amit aztán a szekrénybe helyezhetünk molyirtónak. Abba bele kell varrni a tartalmát. Emellett nemcsak teához, hanem tárolónak, nagyobb méretben is el lehet készíteni a szatyrokat, például pizsamatartónak – sorolta a szakkörvezető.

Hozzátette: nem szükséges varrógép sem a teazsákok elkészítéséhez.

Vászontól függ a minta

– Hússzor negyvencentis darab vászont érdemes vásárolni hozzá. Az oldalát varrógéppel is meg lehet varrni, de kézzel ugyanúgy el lehet készíteni. Ha takácsvászonból csináljuk a zsákot, akkor keresztszemes öltést érdemes rátenni. Sifonvászon esetén pedig előre megtervezzük a mintát, amit rádrukkolunk, aztán kihímezzük. Jól mutatnak rajta a matyó, kalocsai, és palócmotívumok, vagy bármilyen más tájegységé. A tasak tetejét összehúzzuk, és vastagabb cérnát vagy pamutot fűzünk bele. Aki szeretne elmélyedni ebben, érdemes népművészeti könyvekben vagy később kiállításokon is megnézni a teazsákokat élőben – ajánlotta a népi iparművész.

Táborban fejleszthető

Ha szeretné valaki továbbfejleszteni a kézimunkatudását, azokat szeretettel várja a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület a nyári alkotótáborába.

– Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy a felnőttek számára szerveződő táborunkat meg tudjuk-e tartani, de mivel ez július utolsó hetében szokott lenni, egyelőre beterveztük, mert nagyon népszerű – mondta Gergye Zoltán, az egyesület elnöke. – Itt különböző szekciókat különítünk el – hímzés, fafaragás, kosárfonás, nemezelés –, de minden napra teszünk be egyéb, egynapos mesterségeket is. Ezek például a fazekasság, tűzzománc- vagy más kedvelt kézművességek, amelyekre a teljesen laikusokat is várjuk. Mestereink és meghívott vendégek tartják a foglalkozásokat. A gyermektáboraink azonban idén sajnos biztosan elmaradnak.

(A borítóképen: Lukácsy Lászlóné munka közben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában