koronavírus

2020.04.18. 12:30

Változott rendben: kapuk nyitva, zárva

Itt is tájékozódhatnak a kórházakba való belépés lehetőségeiről.

Intenzív osztály a járványkórházként mûködõ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórházában.

Forrás: Vajda János/illusztráció

Fotó: Vajda János

A járványügyi helyzet változása és a fertőzöttek számának növekedése miatt újabb intézkedéseket léptettek életbe a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban – hívja fel a figyelmet a kórház honlapjára hivatkozva a miskolci városháza közleménye.

A változásról már írtunk, így olvasóink tudhatják: a kórházon belüli fertőződés veszélyének csökkentése indokolja a tagintézményekben a járványügyi veszélyhelyzet lezárásáig életben maradó intézkedéseket.

Részletről részletre

A Szentpéteri kapui kórház északi, azaz Sajószentpéter felőli kapuja a dolgozói autóforgalom részére fenntartott bejárat, amely munkanapokon reggel 5.00 és 19.00 óra között van nyitva. Hétvégén és munkaszüneti napokon a kapu zárva tart. Ezen a kapun kizárólag a dolgozók hajthatnak be, az ő testhőmérsékletüket érkezés után megmérik, a munkát csak ezután kezdhetik meg. Gyalogos- és kerékpáros-forgalom az északi kapuban nem engedélyezett.

A kórház déli, Blaskovics utcai kapuja a mentőszolgálat, a betegszállítók és az autóval érkező betegek, valamint a kórházi műszaki feladatokat ellátó gépjárművek számára fenntartott kapu, amely munkanapokon és munkaszüneti napokon is 0–24 órában üzemel. Behajtáskor itt is végeznek testhőmérséklet-mérést. A gyalogos- és kerékpáros-forgalom ezen a kapun sem engedélyezett. A kórházi dolgozók munkaszüneti napokon ezen a kapun is behajthatnak, tekintettel arra, hogy az északi kapu zárva tart.

Csak a betegeknek

A Szentpéteri kapui kórház főbejárata a gyalogos- és kerékpáros-forgalom számára fenntartott kapu, amely 0–24 órában üzemel, és amelyen keresztül a beléptetés mind a dolgozók, mind a betegek, mind pedig a hozzátartozók részére engedélyezett. A testhőmérséklet-ellenőrzés itt hőkamerával történik.

A betegellátó épületekben a kézfertőtlenítő pontoknál továbbra is kórházi dolgozók segítik a kézfertőtlenítés elvégzését. Az épületekbe kizárólag betegek mehetnek be, a hozzátartozók a parkban, rossz idő esetén pedig az intézmény kultúrtermében várakozhatnak.

Mindezek alól kivételt jelent, ha a beteg mozgáskorlátozott, értelmileg sérült vagy fizikai állapota az önálló közlekedést, mentális állapota pedig a személyzettel való érdemi kontaktusfelvételt nem teszi lehetővé, illetve abban az esetben, ha a páciens kiskorú. A kórház továbbra is lehetőséget biztosít a hozzátartozóknak arra, hogy kórházban ápolt családtagjuk állapotáról a kezelőorvossal konzultáljanak.

A Semmelweis-járványkórházban a beléptetés rendje nem változik, a beléptetés során testhőmérséklet-mérés itt is történik a jövőben mindkét kapu esetében.

A Semmelweis Rendelőintézet, a Szent Ferenc Tagkórház, a Szikszói és a Diósgyőri Tagkórház esetében az épületeken belül belépéskor a kézfertőtlenítő pontnál történik a testhőmérséklet-ellenőrzés mind a betegeknél, mind a dolgozóknál. Az egyes beteg­ellátó épületekben a kézfertőtlenítő pontoknál továbbra is szakszemélyzet segíti a kézfertőtlenítés elvégzését. Az épületbe kizárólag betegek mehetnek be.

Mindezek alól kivételt jelent, ha a beteg mozgáskorlátozott, értelmileg sérült vagy fizikai állapota az önálló közlekedést, mentális állapota pedig a személyzettel való érdemi kontaktusfelvételt nem teszi lehetővé, illetve abban az esetben, ha a páciens kiskorú. A kórházak továbbra is lehetőséget biztosítanak a hozzátartozóknak arra, hogy az intézményben ápolt családtagjuk állapotáról a ke­zelőorvossal konzultáljanak.

Szigorúbban

A kórház köszöni a dolgozók és az állampolgárok eddigi együttműködését, egyúttal jelzi azt is, hogy a korábbiakban leírt szabályokat április 20-án hétfőtől az eddigieknél is szigorúbban betartatják.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában