mit tegyünk?

2020.04.01. 11:30

Szemétdomb az erdőben

Az önkormányzathoz vagy az Északerdőhöz jelentsük be, ha szeméttelepet találunk kirándulás közben.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónk küldte

Olvasónk nem hitt a szemének, amikor bükki kirándulása vége felé valóságos szemétlerakóra bukkant az erdőben. Mindez a Berekalja fölötti területen, a Tölgy utca végén tárult a szeme elé. Rengeteg műanyag flakon és egyéb, tönkrement használati tárgy borítja a természetet, de a közeli vízmosásban is törött üvegek, cserepek, foszlott szőnyegdarabok borítják az avart, de még egy lyukas fémvödör is csúfítja a képet. Olvasónk beszélt a közelben lakókkal, akik azt mondták, több éve már, hogy a területen hever a rengeteg szemét. Gondolják, hogy melyik lakó hordta oda, de bizonyítani senki nem tudja. Hozzátették: az illegális szemétlerakó nemcsak csúf látvány, de környezetromboló és balesetveszélyes is. Hiszen sok turista jár arra, akik könnyen ráléphetnek a törött üvegekre, éles fémtárgyakra. Az utcabeliek szerint azzal kellene összeszedetni a rengeteg hulladékot, aki azt odahordta.

Vadkamerával

Mi a teendő, ha illegális szemétlerakót találunk az erdőben? – kérdeztük Nagy Júliától, a Bükki Nemzeti Park kommunikációs és ökoturisztikai osztályának megbízott vezetőjétől. Lapunknak jelezte: ha ilyesmire bukkanunk, akkor azt az illetékes önkormányzatnak kell bejelenteni, de jelezhetjük a hulladekvadasz.hu oldalon is. A szemét elszállítása elsősorban az önkormányzat feladata, ha saját területéről van szó. Ha azonban a terület az Északerdő Zrt.-hez tartozik, akkor az önkormányzat az erdészetet szólítja föl a szemét elszállíttatására.

– Sajnos nagyon sok az illegális szeméttelep az erdeinkben, és ez rengeteg problémát okoz. Hiszen gyakran nemcsak műanyagot, de élelmiszert is kidobnak az emberek. Ez aztán odacsalogatja a vadakat, köztük a nagyvadakat is, így a vadállatok könnyen a lakott területekre szoknak. Ha a Bükki Nemzeti Park saját tulajdonú területén található a szemét, akkor természetesen kimegyünk és felszámoljuk a telepet. Egyébként is rendszeresen szervezünk szemétszedő túrákat, mert a túrautak mentén is nagyon sok az eldobott szemét. De nemcsak akciók keretében tisztítjuk az erdőt, hanem mindennapi munkánk során is. Azt azonban nagyon nehéz kideríteni, hogy ki hordja az erdőbe a szemetet, hiszen nem szerelhetünk fel mindenhova kameracsapdát. Arra azonban már volt példa, hogy az egyik vadkamera felvette az illegális szemetelőt, és így sikerült őt lefülelni – sorolta Nagy Júlia.

Járványveszély

Szétnéztünk a hulladekvadasz.hu oldalán is. Itt egy rövid regisztráció után valóban be lehet jelenteni az illegális szemétdombokat. Az oldal arra is figyelmeztet, hogy az eldobott szemét a koronavírus terjedését is elősegítheti. Mint írják, a vírus három napig is képes életben maradni a műanyag és fémfelületeken. Különösen veszélyesek lehetnek a cigicsikkek és eldobott műanyag palackok, hiszen ezek a leggyakrabban elszórt hulladékok. A szemetelő emberek között is lehetnek fertőzöttek, figyelmeztet az oldal.

Az erdőben talált szeméttel kapcsolatban küldtünk kérdéseket a miskolci önkormányzatnak, várjuk a választ.

(A borítóképen: A látvány önmagáért beszél…)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában