jótékonysági akció

2020.04.24. 17:30

Széles körű a védekezés és odafigyelés

Putnokon a rászoruló családokat segítik, és nagyon sokan jótékonykodnak is a vírusos időszakban.

Marosréti Ervin

Forrás: ÉM

Néhány nappal ezelőtt a helyi önkormányzat részére is beszerezték a koronavírusteszteket, így adott esetben Putnokon is elérhetővé vált a szűrés – erről Tamás Barnabás polgármester tájékoztatta a gömöri település lakosságát, de hozzátette: nagyon bízik benne, hogy ezután sem lesz rá szükség. Ehhez azonban a lakosságnak be kell tartania az előírásokat, aki csak teheti, maradjon otthon. Az elmúlt hétvégén a putnokiak betartották a helyi rendeletben megfogalmazott korlátozásokat, alig lehetett embert látni az utcán. Ezekben a hetekben, hónapokban minden a koronavírus elleni védekezésről szól a városban.

– Az előírásoknak megfelelően rendbe tettük az egészségház elkülönítő helyiségeit, rendelés továbbra is van, igaz, a beteg-orvos találkozót igyekszünk a minimálisra csökkentetni – mondta dr. Laczkovich Katalin főorvos. – A gyógyszeríratást is úgy oldjuk meg, hogy a beteg leadja a receptet, amit a „felhőbe” rögzítünk, majd a gyógyszertárban taj-szám ellenében azonnal ki lehet váltani. Mindig van orvos az egészségházban, tehát a lakosságnak nem kell tartania attól, hogy az ellátásban hiány keletkezne.

Adakozás a rászorulóknak

A „Veszélyhelyzetben Putnokért” elnevezésű kezdeményezést Tamás Barnabás polgármester mint magánszemély hozta létre. Elsősorban a putnoki időskorúak, valamint a hátrányos helyzetű, rászoruló, többgyerekes családok és munkahelyüket elvesztő személyek megsegítése érdekében. A járvány idején már eddig is számos önzetlen felajánlás érkezett önkormányzati képviselőktől, helyi vállalkozóktól, civil szervezetektől és magánszemélyektől egyaránt.

– Ezek az emberek saját jövedelmükből, megtakarításukból adakoztak, melyért az évek során keményen megdolgoztak, és vannak köztük olyanok is, akik szerény, átlagos életet élő állampolgárok, nem fényűzésben töltik napjaikat – fogalmazott Tamás Barnabás. – Kinyilvánítottuk, hogy a beérkezett összegekből élelmiszer-, valamint tisztasági csomagokat vásárolunk, majd osztunk szét. Ahogyan a támogatások a számlára beérkeznek, továbbá az üzletben a termékek rendelhetővé és szállíthatóvá válnak, úgy juttatjuk el adományainkat a lakosság felé.

Vannak türelmetlenek

Tamás Barnabás ugyanakkor hangsúlyozta: az élelmiszercsomag nem jár alanyi jogon. Mindenkinek kötelessége magát és saját gyermekét ellátnia. A gyűjtést azért szervezték, hogy akinek önhibáján kívül álló okból nehézségei támadtak, azon segítsenek. Mindezt a felajánlásokból teszik, melyek folyamatos beérkezése után tudnak újabb rendeléseket leadni. A polgármester éppen ezért sajnálja, hogy többen követelőző, számon kérő és szitkozódó hangvételű levelet írnak, telefonálnak vagy személyesen akarják megkeresni, minősíthetetlen viselkedést tanúsítva az ügyintézővel szemben.

– Eddig több mint 450 csomagot juttattunk el családoknak – szögezte le Tamás Barnabás. – Természetesen vannak olyanok, akik még nem kaptak, valószínűleg azért, mert vannak még rászorulóbb családok Putnokon. Hamarosan azonban újra megkeressük a hátrányos helyzetű lakosságot. Ezúton is szeretném megköszönni a felajánlók önzetlen támogatását, akik nevét nyilvánosan is közölni fogjuk.

Segítség a Bódi tesóktól

Ugyancsak adományokkal érkeztek haza a Bódi tesók. Az életviteli tanácsokat adó és országosan is sikeres testvérek már nem először jótékonykodnak, ha szülővárosukról van szó. Korábban a helyi labdarúgócsapatot segítették, most a koronavírussal szembeni védekezés hatékonyságát kívánják növelni.

– Több ezer maszkot és fertőtlenítőszereket hoztunk haza – mondta el Bódi Bence. – Általában két élethelyzetben szoktunk adakozni. Ha nagyot nyerünk, aminek örülünk vagy éppen ha nagyot bukunk. Most az utóbbit éljük át, az egész világnak meg kell köszönni ezt a leckét. Bízom benne, hogy minél többen tanulnak majd belőle. Nekünk nagyon fontos Putnok, soha nem felejtjük el, honnan indultunk. Jólesik, hogy megismernek és szeretettel fogadnak bennünket a városban. Ebben a helyzetben természetesen féltjük a szüleinket, a nagymamánkat, azt viszont jó szívvel látjuk, hogy Putnokon a védekezést nagyszerűen megszervezték. Szinte senkit nem láttunk a közterületeken, és ezekben az időkben ez a legjobb magatartás. Csak így érhetjük el, hogy minél hamarabb túl legyünk a koronavírus okozta nehézségeken.

(A borítóképen: Putnok belvárosa elnéptelenedett a hétvégén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában