Miskolc

2020.04.28. 20:00

Rossz állapotban a vasgyári

A kihasználatlan épületek több éve nem üzemelnek kórházként.

Hajdu Mariann

Fotó:

Miért nem a vasgyári kórházba költözött, vagy ott bővítik a járványkórházat? – merül fel a kérdés. Korábban dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója a kérdésre így válaszolt: „A betegfogadó egységek kijelölésénél speciális járványügyi szempontokat is figyelembe kell venniük, ilyenek például az adott épület építészeti adottságai, kórteremszám, az alapterületre jutó ágyak száma és az orvosi gázellátó rendszer kiépítettsége. Ilyen szempontból a Szent Ferenc Tagkórház alkalmas az esetlegesen járvánnyal érintett betegek ellátására, míg a Diósgyőri telephely jelen infrastrukturális körülményei azt nem teszik lehetővé, és ezek átalakítása reálisan nem is mérlegelhető opció.”

Üres épületek

Hogy miért nem alkalmas a feladatra a vasgyári kórház (egy kiürített, közel tízemeletes épület és a korábban szakrendelőként működő épülettömb), továbbra is firtatják a Facebookon, ezért is jártunk utána: vajon mi van most az épületekkel, épületekben. Annyit korábban is tudtunk, az ingatlanok egy része üres – már egy ideje nem üzemelnek kórházként –, 2017-ben a miskolci közgyűlés pedig úgy döntött, Szent Hedvig néven idősotthon költözne az egyik épületbe. Arról is szó volt, hogy háziorvosi rendelők kapnak majd ott helyet.

Kihasználatlanul

Mit lehet tudni az ingatlan sorsáról? – érdeklődtünk tehát a miskolci önkormányzat sajtóosztályától.

„A kihasználatlan épületek több éve nem üzemelnek kórházként, az állaguk leromlott, ismételt funkcióval történő megtöltésük rendkívül nagy anyagi ráfordítással és időigénnyel járna” – erősítik meg válaszukban a korábban dr. Révész János által elmondottakat.

A Diósgyőri telephely állami tulajdonú ingatlan, a volt „Stroke-épület” kivételével több éve üresen áll, tájékoztattak. 2018-ban még a telephelyen működött az ápolási osztály és a patológia, azonban ezekből az épületekből is 2018 végén kiköltözött a kórház.

75 férőhelyes otthon

Megtudtuk, az egykori neurológiai osztály épületében 2018 augusztusától 75 férőhellyel már működik az említett Szent Hedvig Otthon, az egykori Stroke-épületben pedig járóbeteg-szakrendelések folynak.

Az orvosok költöztetése egyelőre nem történt meg, kaptuk a választ a háziorvosi rendelők kapcsán feltett kérdésünkre. A háziorvosok, a védőnők és a fogorvosok új épületbe költöznek majd, ez a régi labor és gazdasági iroda épületeiben összekötéssel valósul meg.

Hol tart most az épületek felújítása, átalakítása? – kérdeztük.

A felújítási munkálatok egyelőre nem kezdődtek meg, a tervezési fázisban áll a projekt – kaptuk a választ az önkormányzat sajtóosztályától.

(A borítóképen: A vasgyári kórház bejárata| Fotó: Kozma István)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában