szurkolói szavazás

2020.04.24. 20:00

Putnok büszkeségét a Vasas legjobbjának választották

A szurkolói szavazáson Várady Béla negyven kiváló Vasas-focistát utasított maga mögé.

Marosréti Ervin

Forrás: VasasFC.hu

Érdekes, egyben rendkívül nehéz feladatra vállalkoztak a Vasasnál. A piros-kék szurkolókat arra kérték a klub közösségi oldalán, hogy válasszák meg a valaha volt legjobb labdarúgójukat. A merítési lehetőség óriási, szinte kimeríthetetlen, hiszen az angyalföldieknél az évtizedek alatt rengeteg klasszis játékos megfordult.

A drukkerek először negyven futballistát jelöltek, ami a szavazatok beérkezését követően folyamatosan csökkent. A döntőbe Mészöly Kálmán és Várady Béla jutott be, amelyet szoros küzdelemben utóbbi nyert meg. A Vasas-­szurkolók tehát a korábbi legendás támadót tartják minden idők legjobb angyalföldi labdarúgójának.

Putnoki kötődés

Várady Béla 67 esztendővel ezelőtt, 1953. április 12-én született Gömörszőlősön, labdarúgó-pályafutását pedig a legközelebbi városban, Putnokon kezdte el a hatvanas években. A nemzeti bajnokság második vonalában az Ózdi Kohász színeiben mutatkozott be, ahol felkeltette a Vasas érdeklődését, így 1971-től már a fővárosiakat erősítette, több mint egy évtizeden keresztül. Várady Béla 338 mérkőzésen lépett pályára az angyalföldiek mezében, ezalatt 174 gólt szerzett. Légióskodott Franciaországban és Ausztriában, itthon pedig a Vác és a Magyar Kábel gárdájában is megfordult.

Meggypiros mezben

Várady Béla gazdag pályafutásával kapcsolatban ki kell emelni a magyar válogatottban nyújtott teljesítményét is. Nemzeti csapatunkban 1972 és 1982 között összesen 36 alkalommal lépett pályára, és tizenhárom gólt szerzett. Részt vett az 1972-es müncheni olimpián, ahol ezüstérmes lett, majd hat évvel később tagja volt a magyar csapat világbajnokságra utazó keretének, ám sérülése miatt a tornán nem tudott bemutatkozni.

A Vasassal 1977-ben bajnok, 1973-ban és 1981-ben MNK-győztes volt. A bajnoki cím évében 36 találattal az élvonal gólkirálya lett Várady Béla, ezzel a teljesítményével pedig az ezüstcipőt is elhódította. 2011-ben a Vasas örökös bajnokává választották. A kiváló labdarúgó hat esztendővel ezelőtt, 2014. január 23-án, életének hatvanadik évében hunyt el. Ezután a klub visszavonultatta az általa viselt 11-es számú mezt, nevelőegyesülete pedig róla nevezte el a stadionját. Putnokon a felújított létesítmény a Várady Béla Sportközpont nevet viseli.

(A borítóképen: Várady Béla az ezüstcipővel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában