Városháza

2020.04.08. 11:00

Otthonról dolgoznak a városházán

Távmunkában intézik feladataikat a miskolci polgármesteri hivatal dolgozói, kivéve az ügyeleteseket.

Detzky Anna

A miskolci Városháza

Forrás: ÉM

Miben változott a munkavégzés a miskolci városházán a koronavírus-járvány ideje alatt, és hogyan érinti mindez a dolgozókat? – kérdeztük az önkormányzat sajtóosztályától.

„A hivatal az alkalmazottai számára már március 17-étől otthoni munkavégzést rendelt el. Emellett minden osztály köteles a hivatalon belül ügyeletet tartani annak érdekében, hogy az ügyintézést az ügyfelek számára maradéktalanul biztosítsa” – tájékoztatott Szántó Rita, Miskolc polgármesteri hivatalának sajtófőnöke. „Az otthoni munkavégzéshez szükséges tárgyi (informatikai) feltételeket szintén biztosította a munkáltató. Tulajdonképpen csak azon feladatok ellátása nem megoldott otthoni munkavégzés keretében, amelyek természetüknél fogva a hivatali jelenlétet igénylik. Például a papír alapú posta bontása és iktatása az elektronikus ügyiratkezelő rendszerben vagy a karbantartók munkálatai.”

Informatikai biztonság

Mivel hivatalos szervről van szó, ezért kiemelt figyelmet fordítanak az adatok védelmére.

„Az informatikai biztonsági szempontok – az ügyfelek védelme érdekében – még ebben a speciális helyzetben sem megkerülhetőek, ezért kollégáink az otthoni munkavégzés során is kizárólag a polgármesteri hivatal által biztosított, és a hivatal informatikai védelmi rendszerei által ellenőrzött laptopokat és asztali számítógépeket használhatják, amelyek egy speciális alkalmazás segítségével érik el a hivatalban használt informatikai szakrendszereket. Mindezek mellett fontos kapcsolattartási eszköz a telefon, illetve az egyre növekvő népszerűségnek örvendő online videókonferencia-alkalmazások” – magyarázta a sajtófőnök.

Tevékenységnapló

A munkaidő nyilvántartásának módjára és a kapcsolattartásra is rákérdeztünk.

„A kollégák mindennap kitöltenek egy tevékenységnaplót, amelyben negyedórás-fél­órás részletességgel jelennek meg az aznap elvégzett feladatok. A naplókat a vezetőik kiértékelik, és megteszik ezek alapján a megfelelő intézkedéseket, hogy minél hatékonyabban folyjon a munka. Az alkalmazottak részéről természetes, hogy egész nap vezetőik rendelkezésére állnak, és telefonon tartják velük a kapcsolatot” – tudatta.

Sem fizetés, sem szabadság tekintetében nem érte eddig hátrány a városháza dolgozóit.

„A veszélyhelyzetre való tekintettel nem történtek elbocsátások. Mivel munkatársaink, bár otthonról, de továbbra sem csökkentett üzemmódban dolgoznak, ezért teljes fizetést kapnak. Természetesen lehetséges, hogy valamely kolléga szabadságot vegyen ki. Kötelező szabadságolásra, azaz a rendes szabadság törvényben meghatározott részének munkáltató általi kiadására eddig nem volt példa. Úgy vélem, hogy ez az elmúlt három hét eredményeinek kiértékelése után, a szükséges következtetések levonását követően történhet meg” – tájékoztatott Szántó Rita.

(A borítóképen: A miskolci városháza épületében ma kevesen dolgoznak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában