bortermelés

2020.04.09. 10:00

Misztikus borok születtek

A tavalyi jégverés nemcsak a szőlőtőkéken, de a borban és az idei munkákban is érezteti hatását.

Tóth Balázs

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Tavaly jégverés tizedelte meg a szőlőtermést Szomolya határában, ugyanakkor különleges ízvilágú borokat készítettek a borászok.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, illetve a Noszvaj–Szomolya Hegyközség elnöke szerint elképzelhető, hogy a kisebb terméseredmény, valamint a tavalyi különleges évjárati hatások vonzataként jöttek létre olyan ízharmóniák, amelyek gyógynövényesek, pikánsak, misztikusak. A borvidéken is kisebb lett az átlagtermés, hiszen valahol a jég, máshol a peronoszpóra okozott kárt, így a szokásos 80-90 mázsás hektáronkénti átlag 57 má­zsásra csökkent. A borok viszont ígéretesek, és fogynak is. A fiatalok a könnyedebb, illatos borokat keresik a fehéreknél, a rozé is jön föl, míg a testesebb vörösborok fogyasztását bővíteni szeretnék.

Nagy volt a kár

– Szomolya speciális helyzetben van az Egri borvidéken belül, hiszen a 200 hektáros területből tavaly 150 hektáron 60-80 százalékos volt a jégkár. A kárenyhítési juttatást most fizették ki, ugyanakkor több gazda is elesett a lehetőségtől. A kárenyhítési alapból ugyanis csak az kaphat támogatást, aki a hozzájárulást szeptember 15-ig befizette, bár ezt az összeget a támogatásokból egyébként is levonnák később. Volt, aki szeptember 16-án utalt, a rendszer azonban nem volt rugalmas, és a gazdálkodó elesett a juttatástól, pedig ilyen kár errefelé emberemlékezet óta nem volt – fejtette ki Farkas László.

A tavalyi természeti csapás az idei munkákban is érezteti hatását. A metszés során több szemet hagytak a vesszőkön, ha netán a kötözés során megsérülnének a növények, akkor is maradjon elegendő termőrügy. Jelenleg egyébként a vesszők kötözésével foglalatoskodnak a munkások, és a venyigehúzás is elkezdődött már.

– Szomolyára nem jellemző, hogy elhagyott ültetvények lennének, de a hegybírók most a borvidéken és máshol az országban is összeírják az elhanyagolt, elvadult területeket. Azokat a szőlőket ellen­őrzik, amelyekről az elmúlt három évben nem jelentettek szüretet. Ha csipkés, gazos területeket találnak, akkor ezen ültetvények sorsáról a későbbiekben dönteni kell – hívta föl a figyelmet a hegyközségi elnök.

Az új telepítésekről elmondta, tavaly körülbelül húszhektárnyi új ültetvényt telepítettek Szomolyán, az ágazatot érintő problémák miatt idén ennél kevesebbet, nagyjából tíz hektárt terveznek a gazdálkodók. Ennek nagyobb részét a környék egyik nagy borászata szeretné elvégezni, de kisebb termelők is negyed, fél hektárokon terveznek újítást.

(A borítóképen: A metszést már letudták)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában