BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN

2020.04.04. 14:00

Megyeszerte nagy az összefogás

Ezerszám készülnek a maszkok, fertőtlenítenek, gondolnak a rászorulókra.

Horváth Imre

Megyénk minden településén harcban állnak az önkormányzatok és az önkéntesek a koronavírussal, illetve dolgoznak a járványhelyzet kezelésén. A településeken maszkokat varrnak, fertőtlenítik a közterületeket, fertőtlenítőszereket és élelmiszercsomagot juttatnak el a rászorulóknak vagy pénzügyi alapot hoznak létre azok megsegítésére, akik elveszítik a munkájukat.

Fertőtlenítés a közterületeken

Sajópetri önkormányzata úgy döntött, hogy minden család – ingatlanonként – kap egy tartós élelmiszerekből összeállított csomagot, melyet a napokban kapnak meg a lakók. A jövő héten elkezdik kiosztani, szintén minden ingatlanban egységesen, a lakossági összefogásban varrt textilmaszkokat, valamint kesztyűket is – tudtuk meg Debreczeni Balázstól, Sajópetri polgármesterétől. További intézkedés még, hogy minden héten egyszer, hétfőnként fertőtlenítik a közintézményeket, buszmegállókat és parkokat.

A Borsodi Közszolgáltató Nonprofit Kft. a fertőtlenítőszerek beszerzésének függvényében 2-3 naponta fertőtleníti Edelényben az összes buszmegállót, padokat, a boltok bejáratát, a közintézmények környékét, az orvosi rendelők előtti területeket, korlátokat és biciklitárolókat. Molnár Oszkár, a város polgármestere a pénteki fizetésnapra is készült, mint mondta, ilyenkor egyébként is tömegjelenetek alakulnak ki az egyik nagy üzlet előtt, amelyben az edelényiek mellett a környező településeken élők is nagy számban vásárolnak. A polgármester ezzel kapcsolatban egyeztetett a rendőrkapitánnyal, hogy minden olyan szabályt betartassanak, amelyet a kormány hozott a rendkívüli intézkedéseiben.

Csomagot kapnak

Csütörtökön kezdték meg kiszállítani a 70 év felettieknek szánt, tartós élelmiszert és szájmaszkot tartalmazó csomagokat Mályiban, amelyről Viszokai István polgármester tájékoztatott. A csomag részét képező, közel 500 darab mosható szájmaszkot a könyvtár dolgozói készítették el. A tartós élelmiszereket a közelmúltban létrehozott Mályi Településüzemeltetési és Közszolgáltató Intézmény dolgozói szerezték be. A csomagok kiszállítását a képviselő-testület tagjai és családtagjaik, illetve a Mályi Gézengúz Óvoda óvónői önkéntesen vállalták.

A koronavírus okozta járványhelyzet miatt Hernádnémetiben is szükségesek voltak speciális intézkedések, így 1000 liter fertőtlenítőszert szereztek be, amellyel megkezdték a közterületek fertőtlenítését. Az önkormányzat rendelést adott le mosható textilmaszkokra, de a hivatal, az óvoda-bölcsőde dolgozói és az önkéntes nagyik segítségével maguk is elkezdték varrni. „A kormány tájékoztatása szerint a járvány tetőzése június-júliusban várható, így előfordulhat, hogy megnő a munkanélküliek száma, ezért a költségvetésben elkülönítünk egy alapot, amellyel a legrászorultabbakat kívánjuk a későbbiekben segíteni” – tájékoztatott dr. Orosz Zsolt polgármester.

Pénzügyi alap

A képviselő-testület tagjai személyes hozzájárulásukkal – a Szikszó Városért Alapítvány közreműködésével – elindítottak egy pénzbeli adománygyűjtést. A számlára befizetett felajánlások a veszélyhelyzet-kezelési források bővítéséhez és a nehéz helyzetbe került szikszóiak megsegítéséhez járulnak hozzá. A város képviselőtestületének tagjai saját jövedelmükből az adományalapot 540 000 forinttal indítják el. De április 1-én elkezdődött annak a mintegy háromezer maszknak a szikszói háztartásokba történő eljuttatása is, melyeket önkéntes felajánlás keretében a segítőkész, elkötelezett helyiek varrtak, az önkormányzat varróműhelyének támogatásával.

(A borítóképen: Sajópetriben Debreczeni Balázs polgármester adja át a csomagot Molnár Ferencnének| Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában