Koronavírus

2020.04.13. 13:00

Levideózza a mama a gyerek torkát, a köhögést is felveszi

A 65 év fölötti gyermek- és felnőtt háziorvosok saját hatáskörben dönthettek, folytatják-e a munkát.

Novák Krisztina

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel – a háziorvosok és az egészségügyi dolgozók egészségének megőrzése érdekében – prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arra kérte az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók semmilyen beteggel ne találkozzanak személyesen március 16-át követően. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház szabadságolta a 65 évnél idősebb dolgozóit. De mi a helyzet a háziorvosokkal? Ennek jártunk utána.

Felnőtt háziorvosok

– A tizennégy hatvanöt év feletti felnőtt háziorvosból öten léptek vissza, a többiek dolgoznak tovább – tájékoztatta lapunkat dr. Breitenbach Géza háziorvos, a Praktizáló Orvosok Szövetségének miskolci elnöke. – Mivel egyébként is minimalizáltuk az orvos-beteg találkozókat, az összes orvos a rendelőből telefonon, távkonzultáció formájában tartja a kapcsolatot a betegeivel. Amennyiben a hatvanöt év feletti háziorvos úgy ítéli meg, hogy betegének mindenképpen vizsgálatra van szüksége, akkor átirányítja egy fiatalabb kollégához, aki jellemzően ugyanabban az épületben rendel. Az e-recepteknek köszönhetően már olyan betegnek is tudunk segíteni, aki az otthonához van kötve, hiszen egyszerűsítették a receptkiváltást. A rokonnak, barátnak vagy ismerősnek elég csak a beteg taj-számát bemondani a patikában, és átveheti a gyógyszereket. Szakrendelések egyáltalán nincsenek, ezért beutalókat sem kell írni, nem kell jogosítványt újítani, ezért szinte mindent meg tudunk oldani távkonzultációval, amivel mostanában hozzánk fordulnak a betegek.

Házi gyermekorvosok

– A házi gyermekorvosi rendszer annyira elöregedett, hogy ha minden hatvanöt év feletti kolléga visszalépett volna a munkától, akkor összeomlott volna az egész ellátás – mondta dr. Török Lajos házi gyermekorvos. – Éppen ezért abban maradtunk – megbeszélve szakmailag a kollégákkal és az illetékesekkel –, hogy mi a heveny megbetegedésekkel jelentkezőkkel nem találkozunk, ami azt jelenti, hogy bemegyünk rendelni, de zárt ajtók mögött, megfelelő írásbeli és egyéb tájékoztatás után telefonon konzultálunk a betegeink szüleivel. A 44 miskolci házi gyermekorvos közül tizenketten tartozunk a hatvanöt év felettiek közé, és mindannyian így rendelünk. Megszerveztük, hogy amikor olyan megbetegedésről van szó, ami közvetlen vizsgálatot igényelne, akkor ezeket a betegeinket átirányítjuk a fiatalabb kollégáinkhoz. Három hete működünk így, és én a magam részéről kétszer vettem igénybe ezt a segítséget. Egyébként az informatika ma már nem ismer határokat, ezért a kis betegeim szülei lefényképezik a kiütéseket, jó minőségű videókat készítenek a gyerek torkáról, ahol a garatíveket is szépen lehet látni, de feltöltöttek olyan videót is, amin jól hallani, hogyan köhög a gyermek. Ennek, a tudásunknak és a sokéves rutinnak köszönhetően hatékonyan tudjuk kezelni a beteg gyermekeket.

Háziorvosi ügyelet

– A hatvanöt évnél idősebb kollégáink túlnyomó többsége nem tudta vállalni a munkát – tudtuk meg dr. Zsúdel Tamástól, a központi háziorvosi ügyeletet működtető Pannon Paramedic Kft. ügyvezetőjétől. – A felnőtt háziorvosi ügyelet zökkenőmentes működését viszonylag könnyebben megoldottuk, de a házi gyermekorvosi ügyelethez a helyi kollégák segítségét kellett kérnünk, amit szerencsére meg is kaptunk.

(A borítóképen: Dr. Török Lajos, amikor személyesen vizsgálhatta kis pácienseit| Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában