Sajó-völgy

2020.04.21. 11:00

Légszennyezés: „égető” gond

Miskolcon kedvezőtlen a levegő állapota a vasárnapi adatok alapján.

Szaniszló Bálint

Fotó: Szaniszló Bálint

A koronavírussal kapcsolatos veszélyhelyzet kihirdetésének első hetében kérte a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, hogy az önkormányzatok a koronavírus-járvány elleni küzdelem részeként hozzanak intézkedéseket a légszennyezés csökkentésére.

Egyértelműen bizonyított ugyanis, hogy a légszennyezés által legyengített szervezet kevésbé ellenálló a fertőzéssel szemben, a megbetegedések súlyosbodhatnak, a halálesetek növekedhetnek. Sok évtizedes tapasztalat, hogy magas légszennyezettségű napokon eleve ugrásszerűen megemelkednek a megbetegedések és ezen belül a kórházi ellátásra szorulók száma. Továbbá a légszennyező részecskék felületén a vírusok megtapadhatnak, ott még órákig fertőzők maradhatnak.

Kritikus zónában élnek

A légszennyezés azért is érzékeny pont a Sajó-völgyben – beleértve Miskolcot is, mert ez a vidék és az itt élő emberek hosszú esztendők óta küszködnek a szmogos időszakok átkos hatásával. Különösen a fűtési idényben, azaz késő ősztől tavasz közepéig fordul elő sokszor, hogy a levegő minősége az úgynevezett „szállópor-mennyisége” miatt egészségtelen, káros vagy egyenesen veszélyes.

Amíg évtizedekkel ezelőtt a megyében csúcson működő nehézipar – kohászat, gépipar, szénbányászat – volt a fő szennyező, addig mára ezt a szerepet a közúti közlekedés és a fűtés vette át. Vidéken elsősorban a kazánban minden szemetet elégetés miatt lett a szó szoros értelmében „égető” probléma a légszennyezés, addig a megyeszékhelyen, legalábbis a Búza tér mellett elhelyezett mérőállomás tanúsága szerint a közlekedés az egyik fő szennyező.

Öröm volt az ürömben, hogy a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta lényegében olyan időjárás van, hogy nem nagyon van szükség fűtésre, így ez a tényező már nem súlyosbítja a léghelyzetet.

Rövid ideig ugyanezt mondhattuk el a közlekedésről is, mert az első időkben – a korlátozó intézkedések és a belátás hatására – csökkent a gépjárműforgalom a miskolci utakon. Aztán a trend megfordult – volt olyan biztatás, hogy a fertőzés elkerülésére ne a tömegközlekedést válasszuk, menjünk inkább saját autóval – és ma már újra viszonylag sok autó jár a megyeszékhely útjain.

Ugyancsak a levegő szennyezettségét növelik a szabadtéri tüzek, amikből újra van jócskán a megyében. A kérés, felszólítás ellenére ugyanis nem igazán csökkent a kerti gazégetés, és gondatlanságból is keletkeznek tüzek jócskán a katasztrófavédelem tanúsága szerint.

Miskolc: kedvezőtlen

Mindennek köszönhetően a vasárnap fellehető adatok szerint megyénkben a tűrhető kategóriában van a levegő minősége. Kazincbarcika az elfogadható kategóriában foglal helyet, Miskolc viszont a tűrhetőnél rosszabban, a kedvezőtlenben. A légszennyezettség miskolci szintje hosszú távon már okozhat egészségügyi problémákat, különösen most.

(A borítóképen: Miskolcon itt mérik a légszennyezettséget)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában