Karanténtanulás

2020.04.04. 09:30

Karanténtanulás időseknek

EduSenior Karantén Képzési Program indult március végén a szenior szabadegyetem szervezésében.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Az egész életen tartó tanulást támogatja az Észak-Magyarországi Szenior Szabadegyetem Kazincbarcika és a Szépkorúak Akadémiája Miskolc.

A kijárási korlátozás idején is ismeretbővítési lehetőséget kínálnak az egész életen át tartó tanulás iránt elkötelezett nyugdíjasoknak a szervezetek. Céljuk, hogy a karanténon belüli időt többek között tanulással, olvasással is változatossá és aktívvá tegyék – hirdeti új programjáról a szenior szabadegyetem.

Neves oktatók

Szakértőkkel egyeztetve alakították ki az EduSenior Karantén Képzési Programot, amely digitálisan is elérhető ajánlott szakirodalmat tartalmaz. Szakértőként prof. dr. Dinya Zoltán, prof. dr. Semsei Imre egyetemi oktatók és Budapestről dr. Boga Bálint nyugalmazott főorvos és gerontológus kapcsolódik be a kurzusba.

A szorgalmi időszak március 31-étől a járvány idejéhez mérten rugalmasan alakul. A tervezett befejezés: június 22-e. A program résztvevői kérdéseket tehetnek fel olvasmányaik alapján írásban a három szakértőnek és dr. Dobos László alapítónak, illetve egyoldalas beszámolókkal adnak számot tudásukról – tudtuk meg.

Digitális tananyag

A gerontológia tudományát érintő témákat boncolgatnak.

– A képzésre tizenhat 62–75 éves kor közötti legalább érettségizett hölgy és úr jelentkezett, többségében hölgyek. Zömében miskolciak, de csatlakoztak Kazincbarcikáról, Tiszaújvárosból, Budapestről és egyvalaki még Németországból is – számolt be dr. Dobos László, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány elnöke. – Először tíz témát veszünk át, döntően az idősödéssel, az aktív időskorral és a szépkorúak 21. századi kihívásaival kapcsolatban. Ingyenes letölthető tanulmányokat és videókat használunk. Kéthetente lesz konzultációs lehetőség, amikor a résztvevők beszámolóit is kiértékeljük. Ezekben azt kérjük összefoglalni, hogy az elolvasottakat hogyan tudják majd hasznosítani az életvezetésükhöz, valamint mit és miért találtak érdekesnek. Megalapozott érvekkel alátámasztott vitákra is számítunk.

Segíti a kapcsolatokat

A kurzus elvégzéséhez elegendő egy számítógép és internet hozzáférés.

– Igyekszünk megoldani, hogy akinél nem állnak rendelkezésre a technikai feltételek, ott távmunkában együtt dolgozhatnak olyanok, akik egyébként is tartják a kapcsolatot. Az egyes témákat telefonon meg tudják beszélni. A többieknek pedig internetes konferenciákat tartunk. Szeretnénk összekapcsolni egymással az egyedül élőket. A professzorok pedig vállalták, hogy egyénenként konzultálnak mindenkivel, aki igényli – mondta az alapító.

(A borítóképen: Prof. dr. Dinya Zoltán, a program egyik szakértője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában