rendkívüli tartalékkeret

2020.04.18. 09:00

Faragják a képviselői kifizetéseket Ózdon

Az ózdi testület tagjai lemondtak juttatásuk egy részéről, hogy segítsék a nehéz helyzetbe került önkormányzatot.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Bizottsági tagságuk és elnökségük után járó tiszteletdíjukról, valamint a közbeszerzési bíráló bizottságban járó juttatásukról is lemondtak az ózdi képviselő testület tagjai. Előbb az Ózdiakért és Ózdért Egyesület színeiben mandátumot szerzett politikusok jelentették be mindezt, amihez nem sokkal később a Fidesz-KDNP képviselői is csatlakoztak. Janiczak Dávid polgármester és Farkas Péter Barnabás alpolgármester pedig a költségtérítéséről mondott le a koronavírussal kapcsolatos védekezés, valamint az önkormányzat anyagi helyzetének javítása érdekében. A külsős bizottsági tagok, valamint az Ózdi Sport – és Élmény Központ felügyelőbizottságának tagjai is hasonlóképpen döntöttek.

Havi 3 millió

– A veszélyhelyzet kapcsán az volt a rendező elv, hogy amelyik területen van munkavégzés, ott jár a díjazás, ahol viszont ezekben a hetekben, hónapokban nincs munkavégzés, ott nincs kifizetés – indokolta a döntést Janiczak Dávid, polgármester. – Az így megtakarított összeget az általam létrehozott rendkívüli tartalék keretbe csoportosítom át, az önkormányzat várható jelentős hiányának csökkentésére. Ide került a korábban megszavazott sport, civil, egyházi, rendőrségi, állatvédelmi támogatások összege, és a területi képviselők éves keretének fele is. A jelenlegi 45 milliós tartalékot most havonta három millióval tudjuk növelni a képviselők gesztusának köszönhetően. A költségvetésünk bevételi oldalát több tényező is negatívan érintette: ide tartozik, hogy a kormány elvonta a gépjárműadót, és az ABB ózdi gyárának leépítése is csökkenti az iparűzési adónk bevételét. Ezen felül azonban további megszorító intézkedéseket is meg kell hoznunk, hogy az év végére várhatóan több százmillió forintra rúgó hiányt ki tudjuk egyenlíteni.

Janiczak Dávid hozzátette: ezek az intézkedések várhatóan kevésbé lesznek népszerűek, mint kényszerűek. A stabil költségvetés érdekében viszont nem lesz más választásuk, hiszen a városban mindenkinek ez a hosszútávú érdeke.

Hatékony védekezésért

– Örömmel láttam polgármester úr tájékoztatójában, hogy sikerült félretennie a pártpolitikát és elolvasta, átgondolta, majd be is építette intézkedései közé a frakcióvezetőként korábban tett javaslataimat. Képviselőtársaimmal együtt, a krízis idejére mi is lemondtunk a bizottsági tiszteletdíjunkról – fogalmazott a döntéssel kapcsolatban Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. – Ezzel igyekszünk hozzájárulni a helyi védekezési munkák hatékonyságának növeléséhez. A következő hetekben további intézkedésekre, pénzügyi átcsoportosításokra lesz szükség annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány elmúlását követően is élhető, működőképes maradjon város. Éppen ezért továbbra is konstruktív együttműködést várhat tőlünk Ózd város vezetése. Már dolgozunk a következő javaslat csomagunkon, amelyet hamarosan hivatalosan is eljuttatunk polgármester úrhoz.

Működtetni a rendszert

További kérdéseinkkel kapcsolatban Janiczak Dávid elmondta: jelen helyzetben az ózdi intézményrendszer több eleme sem működik, hiszen a korlátozások miatt be kellett zárni. Az önkormányzatnak az a célja, hogy a veszélyhelyzet vége után tovább folytathassák a működtetésüket, de ehhez még sokat kell dolgozni. Jelenleg úgy tűnik, hogy a pályázati fejlesztések nincsenek veszélyben, és Ózdon bíznak benne, hogy később sem szembesülnek ezzel ellentétes kormányrendelettel. Egyelőre a munkavégzés folyik, nyilván nehezebben, mint normál helyzetben, de úgy néz ki, mindent be tudunk fejezni határidőre.

(A borítóképen: Az ózdi Polgármesteri Hivatalban is kevesebb munka zajlik a vészhelyzet idején)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában