Ízvilág

2020.04.20. 16:30

És még egyszer: sonka, tojás, kalács

Ki ne dobjuk! De ha már unjuk a húsvéti maradékot, akkor gondoljuk újra.

Bájer Máté

Fotó: Bujdos Tibor

Füstölt sonka, tojás, foszlós kalács – sokan vannak, akiknek külön-külön is a húsvét ugrik be ezekről az ételekről. Együtt pedig mindenképpen a locsolóünnep hivatalos nagykövetei. Persze mindegyiknek megvan a saját szimbolikája, ami miatt jól illik a megújulás témaköréhez.

A tojás például – praktikus okok miatt – a termékenységet, a családi összetartozást szimbolizálja. A sonka a téli disznóvágások után ért, pácolódott, azonban böjti időszakban nem lehetett elfogyasztani: húsvétkor kerülhetett először asztalra a kitartás jutalmaként. A kalács a kenyér császári, felturbósított változata: a jólétet és a bőséget jelképezi. Bár nálunk kevésbé jellemző húsvéti étel, de a bárány szimbolizálja Jézust, mint aki áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért.

Azonban húsvét után néhány nappal mindegyik étel közös jelentéstartalmat kap: maradék. A legfinomabb feketeerdei sonka és a legszebb mintával font kalács is fejtörést okoz: hiszen kidobni kár lenne, viszont az ünnepeket követően többnyire mindenki túltelítődött már ezekkel a fogásokkal.

Újratervezés

Vannak rutinos háziasszonyok, akik a sonka főzőlevét is elteszik: ez nagyszerű, ízes alapja lehet egy jó bablevesnek, amibe a maradék füstölt sonka is nyugodtan beleszelhető. Mások tésztába kockázzák, amit tejszínes mártással bolondítanak meg. Ezek az úgymond hagyományos verziói a húsvéti maradék újrahasznosításának. Az apróra felvágott sonkát hagymával, mustárral, ketchuppal, paprikával és sajtkrémmel összekeverve tökéletes pirítósfeltétet kapunk.

Kísérletezhetünk palacsintával is. A pörköltmaradék tésztába töltött változatát hortobágyi palacsintának nevezzük. Ugyanezt meg lehet csinálni sonkával is: gombával, vajjal, fehérborral, mustárral és újhagymával felturbózva.

Az alábbiakban két kalácsra-sonkára hangolt receptet mutatunk be, amelyet az interneten találtunk.


Sonkás-brokkolis pite

Hozzávalók:

A tésztához: 2 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, só, 12 dkg túró, 5 ek. tej, 5 ek. olaj, 1-1 ek. vaj és zsemlemorzsa a formához

A töltelékhez: 50 dkg brokkoli, só, 16 dkg sonka, 1 db póréhagyma, 3 db tojás, 2 dl tejszín, bors, 1 tk. provence-i fűszerkeverék, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A tésztát kör alakúra nyújtjuk, kivajazott tűzálló tálba simítjuk, és megszurkáljuk. A felcsíkozott sonkát, a felkarikázott pórét és a brokkolit rátesszük. A tejszínt összekeverjük a tojásokkal, fűszerezzük. Megszórjuk sajttal, és 180 fokon 35 percig sütjük.


Kalácstiramisu

Hozzávalók:

4 db tojás, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 50 dkg mascarpone, 30 dkg kalács, 4 dl kávé, 2 ek. amarettolikőr, 4 ek. cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

A kalácsot 2-3 cm-es hasábokra vágjuk, sütőben megsütjük. A krémhez a tojásokat elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Gőz felett lassan felmelegítjük, majd habverővel addig verjük, amíg teljesen ki nem hűl. A mascarponét hidegen kihabosítjuk, és hozzáadjuk a tojásos keveréket. A kávéban elkeverjük a likőrt, és a klasszikus módon rétegezzük a sütit.

(A borítóképen: Húsvéti ünnepi asztal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában