Járat törlés

2020.04.08. 14:00

Buszt siratnak Berekalján

A megszűnt 69-es helyett az 1-es autóbusz érinti óránként egyszer a Berekalját.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

Április 6-án, azaz ezen a héten hétfőn búcsút kellett venniük az eddigi megszokott 69-es autóbuszjáratuktól Miskolc Berekalja városrészében élőknek. Nem volt akkora meglepetés, mert a miskolci közgyűlési ülés februári döntése lépett életbe. A 69-es busz helyett az 1-es autóbusz kanyarodik be a döntően családi házas lakótelepre. A hivatalos menetrendben aláhúzással jelölik azokat a járatokat, amelyekkel az 1-es busszal elérhető Berekalja. Óránként egy van ilyen.

Egy órát várni a következőre

Finoman szólva nem örülnek a városrészben élők a változtatásnak. Most még azért nem érezhető a gond, mert sokan dolgoznak otthon, és az idősebbek is igyekeznek betartani az otthon maradásra szólító felhívást.

„Évtizedek óta élek a Berekalján, már esztendőkkel ezelőtt is gond volt a tömegközlekedéssel, most viszont minden eddiginél rosszabb a helyzet – fogalmazott Ágnes.

– Én reggelente legtöbbször a családommal, autóval közlekedek a munkahelyemre, hazafelé jelent problémát az utazás. Ha nem érem el a buszt, akkor várjak egy órát a következőre? Vagy gyalog menjek haza? Az egyik szomszédom még mindig jár dolgozni, és reggel nagyon ki kell számolnia, hogy elérje a járatot, mert ha nem, akkor elkésik…”

Ágnes másik szomszédja –mint mondta – egy idő házaspár, akik – normál időszakban – időnként szeretnének boltba menni vagy orvosi rendelésre. Nekik sem mindegy, hogy mikor és hogy jutnak el úti céljukhoz. „Berekalja úgy rendezkedett be, hogy az áruházak, fontosabb szolgáltatások mind a diósgyőri városközpontban vannak, a megközelítéshez viszont kell az elegendő számú busz. Ez nincs most…”

Ellehetetlenítették?

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) több alkalommal felszólalt már a miskolci közösségi közlekedés általuk vélt hiányosságai miatt. Most is ezt tették. Úgy fogalmaztak, hogy „a berek­aljai közösségi közlekedést teljes mértékben ellehetetlenítették. Óránként egy járat egy dombra épült nagyvárosi belterületi lakónegyed esetén nem teljesíti az elégséges szolgáltatás minimum kritériumát sem. Egy óránként közlekedő járattal az olyan alapvető szükségletek is csak aránytalan kompromisszumok árán elégíthetőek ki, mint a munkába járás vagy a napi bevásárlás…”

A közösségi portálon is nagy a felháborodás a 69-es megszüntetése miatt. Attila ezt írta: „Vérlázító, amit csináltak. Hogy gondolták, hogy óránként fog járni az 1-es? Ezzel azt érik el, hogy tömve lesz a busz. Eddig munkába menet, jövet elértem a 69-est. Most majd gyalogolhatok Felső-Majláthra. A munkás emberekre nem gondolnak?”

Ugyanannyi, mint Debrecenbe

Hasonló véleményt fogalmazott meg Lajos: „Berekaljáról munkakezdésre beérni nem lehet reggel hatra, hétre, nyolcra, csak utána öt perccel. Vagy egy órával a munkakezdés előtt…”

Péter egy mondatba sűrítette magvas véleményét: „Azért az elgondolkodtató, hogy pont ugyanannyi busz indul Berekaljára, mint mondjuk Miskolcról Debrecenbe: óránként egy…”

(A borítóképen: Ma már csak emlék a 69-es buszjárat...)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában