ingatlanpiac

2020.04.06. 14:00

Az egekből vissza a föld felé

Egyelőre nagyon lassan, de csökkennek az albérletek árai.

Bájer Máté

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Ádám János

Budapesten az utóbbi évek során elképesztő magasságba emelkedtek a kiadó ingatlanok havidíjai. A koronavírus okozta veszélyhelyzet hatására azonban láthatóan megváltozott a fővárosi helyzet: csökkentek az árak. Arról, hogy megyei viszonylatban hogyan érintik a járvány miatti intézkedések az albérletpiacot, Demeter Tiborral, a GDN Ingatlanhálózathoz tartozó Demeter Ingatlanközpont ügyvezetőjével beszélgettünk.

Eltűnt az Airbnb

– A budapesti albérletárak csökkenése is – közgazdasági oldalról megközelítve a kérdést – az aktuális keresleten és a kínálaton múlik – véli Demeter Tibor. – Nagyon sok új hirdetés jelent meg az elmúlt időszakban a fővárosi albérletpiacon. Az Airbnb (egy online piactér, amin keresztül szálláshelyeket lehet kiadni és lefoglalni) is felkapott volt, most viszont, a veszélyhelyzet idején – a turizmussal együtt – teljesen eltűnt. Az Airbnb-vel foglalkozó tulajdonosok a napi kiadásokról átálltak hosszabb távúra. Ez is hozzájárul a kínálat növekedéséhéhez. A pandémiás helyzet miatt azonban egyre kisebb a kereslet. Mozog azért a piac, de túlsúly keletkezett Budapesten a kiadó lakások terén. Ez pedig elindította lefelé az árakat.

A szakember véleménye szerint nem egyedi jelenség, ami a fővárosban történik. – Ugyanez tapasztalható az országban mindenütt, csak a mérték más. Miskolcon is vannak Airbnb-s lakások és olyan tulajdonosok, akiknek üres ingatlanjuk van: eladni szerették volna, de ez nem sikerült eddig, ezért inkább a kiadás és a havi pluszbevétel mellett döntöttek. Emelkedik szép lassacskán megyei szinten is a kiadandó ingatlanok száma. Ezzel pedig óhatatlanul elindulnak az árak lefelé, persze nem olyan mértékben, mint Budapesten. Mindez lassú, óvatos történés, inkább csak az ingatlanközvetítők szemszögéből látható egyelőre.

Egyedi terep

Tiszaújváros – a Mol gigaberuházásának köszönhetően – kiszámíthatatlan, egyedi terep volt ingatlanos szemszögből. Azt, hogy az utóbbi időkben felszökő árak csökkennek-e a közeljövőben, Demeter Tibor szerint egyelőre nem lehet megjósolni.

– Egyfelől az építkezéseknek menniük kell: amíg tart a fejlesztés, addig szükség van a vendégmunkásokra is. Emellett elkezdtek egy konténervárost is építeni. Azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi időben történő hihetetlen áremelkedés megállt, de nem lehet tudni, hogy lesz-e csökkenés is. Én úgy gondolom, hogy igen. Úgy értesültem, hogy több nagyobb cég is leállt a termeléssel. Bár nem tudom, milyen szakaszban áll a fejlesztés Tiszaújvárosban, de ha nem tudnak berendelni bizonyos elengedhetetlen alapanyagokat, akkor a munkásokra sem lesz szükség. Ahogy én látom, a legtöbb cég lelassult, próbálja minimalizálni a kiadásokat. Ha pedig kevesebb lesz a vendégmunkás, értelemszerűen kevesebb albérletre is lesz szükség. Azok a magánemberek, ingatlantulajok pedig, akik hamarabb felélik a tartalékaikat, valószínűleg inkább olcsóbban kiadják majd a lakásaikat, hogy mellettük döntsenek az albérlők.

(A borítóképen: Albérletkeresés – most olcsóbban találunk)

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában