felújítás

2020.04.26. 17:30

Avasi: lehet végre új tető

Már kivitelezője is van az Avasi Gimnázium tornacsarnoka új tetejének.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

Tavaly nyár végén, a tanévkezdet előtti napokban írtuk, hogy az Avasi Gimnázium diákjai sem testnevelésórára, sem a tanítási időn túli sportolásra nem tudják használni az intézmény sportcsarnokát. A teremhez vezető folyosón és a terem ajtaján kifüggesztett papír szerint a sportcsarnok nem használható, mert életveszélyes.

Palánkot akartak szerelni

Már tavaly nyár végén sem volt annyira friss ez az állapot, hiszen a Miskolci Tankerületi Központ már jóval korábban döntött arról, hogy a sportcsarnokot – életveszélyes volta miatt – bizonytalan ideig nem lehet használni. Ez a bizonytalan etap immár jó nagy időszakot ível át. A pesszimisták már akkor is azt mondták, sok víz fog lefolyni a Szinván, mire megoldódik az áldatlan helyzet.

A probléma akkor derült ki, amikor – még tavalyelőtt – a csarnok tervezett megújítása keretében lehajtható kosárlabdapalánkot akartak felszerelni a tetőszerkezetre. Ekkor derült fény a bajra: a tetőszerkezet életveszélyes. A szakértői vélemény nyomán – érthető módon – záratta be a Miskolci Tankerületi Központ a csarnokot.

Elhangzott az ígéret

Telt-múlt az idő, és az érintettek – diákok, tanárok, szülők – egy része úgy érezte, hogy nem történik semmi annak érdekében, hogy a tornacsarnok újra használható legyen. A türelmetlenebbek – érdemi információ hiányában – dr. Varga László miskolci országgyűlési képviselőhöz fordultak, aki úgy egy esztendővel ezelőtt írásbeli kérdést nyújtott be dr. Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez.

Dr. Varga László érdeklődésünkre elmondta, hogy azért nyúlt az írásbeli kérdés eszközéhez, mert aggódó szülők sokaságával találkozott, és szeretett volna megnyugtató információkat szerezni a legilletékesebbtől, a szaktárca vezetőjétől.

Mint mondta, az oktatási kormányzat dolga a csarnok rendbehozatala. A helyi önkormányzat számára nagy terhet jelentene a felújításnak akár csak a részleges finanszírozása is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma akkori válasza szerint egy új tetőszerkezet építését látták indokoltnak. A tankerület megkezdte a tetőcsere előkészítését.

Ugyan a tornacsarnoknak még mindig nincs új teteje, de a hírek szerint a tervek, a szükséges anyagi források és a kivitelező is megvan, így remény van rá, hogy hamarosan a kivitelezés is elkezdődhet. Ez a hosszú megpróbáltatások után mindenképpen jó hír a diákok számára.

(A borítóképen: Új tetőre vár az Avasi Gimnázium tornacsarnoka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában