koronavírus

2020.04.08. 21:30

A szaunázás nem segít, nem pusztítja el a vírust

Újabb érdekes kérdések merültek fel az operatív törzs hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Forrás: Pixabay/illusztráció

A Mediaworks központi szerkesztősége azt kérdezte, mi igaz Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő állításából, miszerint az április elsején Kásler Miklós miniszter által kiadott új eljárásrend alapján már csak a kórházi kezelésre szoruló, legsúlyosabb betegeknél kell tesztet végezni. Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, az eljárásrend folyamatosan változik, de ez az állítás csak a szükséges minimumot határozta meg, hogy ezeken a helyeken kötelező tesztet végezni. Hozzátette, természetesen máshol is végzik. A gyanús esethez továbbra is a háziorvos hívja a mentőszolgálatot, akik mintát vesznek, és ezt küldik a laborba. Pozitív eredmény esetén a beteg környezetében is mintáznak.

Arra a kérdésre, hogy kidobhatók-e a kommunális hulladék közé a használt maszkok, azt a választ adták, hogy az egyéni védőfelszerelésből származó háztartási hulladékokat dupla falú zacskóba kell belehelyezni, majd egynapos állási időt követően a kommunális szemétbe dobhatók.

Azt is megtudhattuk, hogy a vírus elleni felkészülés folyamatos: az ellátórendszer hétről hétre épül fel. Szükséges, hogy mindenhol legyen kijelölt kórház, így ahol még nincs ilyen intézmény, kijelölik. Ez azonban nem áll össz­hangban a vírus regionális megjelenésével.

Elhangzott: a vírus – bár érzékeny a hőre – nem ölhető ki a szervezetből szaunázással: ez a módszer nem alkalmas a kezelésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában