Koronavírus

2020.04.16. 11:30

A járványkórház felkészült

Dr. Révész János: óriási a segítőkészség és az összefogás mind magánszemélyek, mind a cégek részéről.

Rvsz Jnos figazgat vdfelszerelseket mutat a Borsod-Abaj-Zempln Megyei Kzponti Krhz s Egyetemi Oktatkrhz Logisztikai kzpontjban.

Fotó: Vajda János

A miskolci járványkórház 863 fekvőbetegággyal rendelkezik, és körülbelül 50 orvos dolgozik itt, mondta az M1 tévécsatorna április 8-i műsorában dr. Révész János, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. A járványkórházat a miskolci Semmelweis-kórház területén alakították ki.

A főigazgató először a kórház védőfelszereléseit mutatta be, többek között raktárnyi komplett védőruhát, védőszemüvegeket, amelyek hermetikusan képesek zárni, az FFP2-es és FFP3-as maszkokat, amelyek a vírus belélegzése ellen tudnak védelmet nyújtani, valamint egyfajta műanyag védőálarcokat, mindezek a kórházi személyzetet védik a koronavírus ellen. A főigazgató hangsúlyozta, a felszerelés körülbelül két hétig tartana ki abban az esetben, ha az összes ágyuk foglalt lenne, s a személyzet teljes körűen ezeket használná.

Át kellett szervezni

– A mi helyzetünk speciális, egy kicsit eltér a többi, hasonló kórházétól. A megyei kórház ugyanis 6 tagkórházból épül fel, közülük egy tagkórházat jelöltek ki kompletten a járványügyi feladatok ellátására. Ez azt jelentette, hogy egy kórházat teljes egészében fel kellett szabadítani, ez 863 betegágyat és közel 16 betegellátó egységet jelent. Nagyjából 8 munkanapunk volt, hogy ezeket az ágyakat felszabadítsuk, jelentős átszervezéseket kellett végrehajtanunk. Az osztályokról a betegeket részben hazaküldtük, akik pedig kórházi ellátást igényelnek, azokat más betegellátási egységekbe helyeztük át. A személyzetet is át kellett csoportosítani. Számos kórház-üzemeltetési kérdéssel is szembe kellett nézni. Meg kellett erősíteni például a kommunikációs infrastruktúrát, különböző vész-energiaforrásokat kellett üzembe helyezni, gondoskodnunk kellett a megfelelő sterilizálásról, megfelelő étkeztetésről – hangsúlyozta a főigazgató.

Harminc intenzív ágy

A kórház 863 fekvőbetegággyal rendelkezik, az intenzív betegágyak száma 8. Az intenzív ágyak bővítése megtörtént annak érdekében, hogy lélegeztetni tudják a betegeket. Dr. Révész János elmondta, jelenleg 30 olyan ággyal rendelkeznek, amely az intenzív terápia és a lélegeztetési kapacitás előírásainak megfelel. Körülbelül 50 orvos, 350 szakdolgozó és 150 műszaki szakember az, aki ezt kiszolgálja.

Elmélet és gyakorlat

– A járványügyi kórházban dolgozók számára tréningeket szerveztünk, ezek részben elméleti, részben gyakorlati képzések voltak. A gyakorlati képzés egyértelműen a gyakorlati tudnivalókra koncentrált, például arra, hogy hogyan kell a védőruhát helyesen felvenni, zárni, levenni, mindezt úgy, hogy a fertőzött felülettel ne érintkezzen a dolgozó.

Dr. Révész János hangsúlyozta, azt tapasztalták, hogy a segítőkészség és az összefogás óriási. A kórház rengeteg adományt kapott mind pénzügyi, mind nagy értékű gépek és műszerek formájában. Kaptak vitamintablettákat, történt élelmiszer-felajánlás magánszemélyek részéről egészen a világcégekig, az adományozás összértéke megközelíti a 200 millió forintot.

– A dolgozók hozzáállása rendkívül pozitív. Pontosan tudják, hogy milyen veszélyforrások leselkednek rájuk. Ennek ellenére azt tapasztaljuk, hogy szívesen vállalták, kedden is volt például a megyei kórház telephelyéről olyan kolléga, aki önként jelentkezett a járványkórházba dolgozni – nyilatkozta az M1-nek dr. Révész János főigazgató.

(A borítóképen: Dr. Révész János a speciális védőfelszerelések egy részét mutatja| Fotó: ÉM)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában