Világnap

2020.04.22. 18:30

A Föld napja nem egy ünnep

Az egyén felelőssége és a holisztikus látásmód jelentheti a jövőt.

Hankó Krisztina

Forrás: ÉM

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban és az ország határain túl is fontos változásokat hozott. A levegő és a vizek védelmére új környezetvédő szervezetek alakultak, több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. 1990-ben világmozgalommá vált, és azóta emlékszünk meg róla Magyarországon is.

Minden nap legyen a Föld napja – mindig ezt vallották, avatott be F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke. Hiszen ünnepelni nem nagyon van mit, ehelyett mindennap oda kellene figyelnünk a jövőnket biztosító kék bolygóra.

Vegyük észre!

Gyönyörű az idei tavaszunk, most mindenki felfedezheti – a kijárási korlátozásokat szem előtt tartva – egy-egy egészségügyi séta alkalmával, hogy mennyi szépséget tartogat a természet – hangoztatta. A Szinva völgye mentén számos olyan csodás miskolci kertség van, ahonnan motivációt meríthetünk. Ilyen szempontból jónak is tekinthető a jelenlegi „bezártság”, nemcsak az egyén, de a Föld számára is. Hiszen jóval kevesebb a felesleges vásárlás, szükségtelen pazarlás, a károsanyag-kibocsátás, a zaj. Viszont a döntéshozók és gazdasági szereplők hozzáállása, véleménye az energiafelhasználás vagy a hulladékkezelés tekintetében valószínűleg most sem fog változni, nem fordítanak kellő erőforrást a megelőzés elvének alkalmazására, népszerűsítésére – tette hozzá F. Nagy Zsuzsanna. Pedig az a legjobb energia, hulladék és víz, amit el sem fogyasztunk. Tehát a szemléletformálás a civileknek marad.

Jelenleg az otthonlét lehetőséget ad arra, hogy kicsit átvizsgáljuk, min változtathatnánk, hogy környezettudatosabb, egészségtudatosabb háztartásunk legyen. Volt egy olyan országos kampányuk „Expedíciózz a háztartásban!” címmel, amire most is mindenkit biztatnánk. Érdemes rászánni az időt és megnézni, milyen tisztálkodási, kozmetikai vagy mosószerek vannak az otthonunkban, mire cserélhetnénk le. Az apró betűs részt is alaposan el kell olvasni, és amelyik szer például alumíniumot tartalmaz, azt lecserélni. A másik pedig a kertészkedés. Az Ökológiai Intézet számos programot indított, amelyben népszerűsítik a természetközeli és mélymulcsos gazdálkodást. Az első lépést akár egészen kicsi földterületen is el lehet kezdeni, de még egy teraszon is kóstolgathatjuk az élelemtermelés lehetőségeit. Különösebb szaktudás nélkül, néhány hasznos tanácsot megfogadva meglepő eredményeket érhetünk el. A közösségi médiában online tanfolyam indult, és Gömörszőlősön is folyamatosak a kurzusok a témában.

Lehet kiút

A holisztikus látásmód, a szakmaközi kapcsolatok erősítése segítheti a környezetvédelmi törekvéseket. Sokféle szakember együtt gondolkodására és közös munkájára van szükség a Földön tapasztalható folyamatok befolyásolására.

(A borítóképen: Gyermekeinket is meg kell tanítani a Föld tiszteletére)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában