koronavírus

2020.04.24. 09:00

A dolgozatok karanténban lesznek

A fertőzésveszély miatt a középiskoláknak fokozottan kell készülniük az érettségikre.

Novák Krisztina

Forrás: ÉM

A szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnáziumban már számtalan védekezési módot kidolgoztak, de központi utasításra is várnak még, valamint azt sem lehet tudni, hogy két hét múlva pontosan melyik fázisban tart majd a járvány terjedése.

– Arra még nem kaptunk központi utasítást, hogy vannak-e olyan tanárok, akiket fel kell menteni az írásbeli felügyelet alól, mert veszélyeztetettnek számítanak, továbbá az sem teljesen tisztázott, milyen segédeszközöket és védőfelszereléseket kapunk központilag, illetve mit kell az iskolának beszereznie – mondta Jakab Tamás, a gimnázium igazgatója. – Ehhez még állásfoglalást várunk a következő pár napban, de ettől függetlenül megteszünk minden tőlünk telhetőt.”

Lesz elég védőfelszerelés

– A maszkok, a gumikesztyűk és a fertőtlenítőszerek beszerzését már elindítottuk, és a megfelelő takarításról is egyeztettünk már, hogy folyamatos fertőtlenítést tudjunk biztosítani. A tanárokra visszatérve én saját hatáskörben azt mondtam, hogy a hatvan év feletti kollégákat szeretném „kizárni a rendszerből”, tehát az ő részvételüktől eltekintek az érettségi folyamatban, illetve azoknak a közreműködésétől is, akik jelzik felém, hogy olyan típusú megbetegedésük van, ami fokozottan veszélyeztetetté teszi őket. Szeretném, ha ez a folyamat önkéntes vállalás alapján valósulna meg, mert senkire sem szeretném ráerőltetni. Most pont abban a fázisban vagyunk, hogy várom a kollégák visszajelzését.

Minimális érintkezések

Szerencsére az írásbeli vizsgák felügyeletéhez nem kell túl sok tanár, azonban néhány tantárgyból, mint a hittan és a testnevelés, szóbeli vizsgát kell tenniük a tanulóknak, továbbá vannak olyan diákok, akik felmentéssel rendelkeznek az írásbeli számonkérés alól, ezért nekik is szóbeli vizsgát kell majd tenniük. Valószínűsíthetően ezt úgy oldják meg, hogy nem lesz bent az egész bizottság, csak amekkora létszám szükséges, de addig még meg kell várni azt is, hogyan alakul a járványügyi helyzet.

– Az írásbeli vizsgákat a legnagyobb termeinkben tartjuk majd, amelyekben a rendelet szerint egyszerre maximum tíz diák tartózkodhat – tájékoztatott Jakab Tamás. – Szeretném „zsilipelve” érkeztetni a diákokat, ami azt jelenti, hogy ütemezetten érkeznek majd, és már előre tudják, melyik terembe menjenek, és hova kell ülniük, ezzel is minimalizálni szeretnénk az érintkezéseket.

– Úgy tervezzük, hogy az adott teremben minden egyes nap ugyanaz a tíz diák lesz majd, és minden nap ugyanazon a helyen is ül majd. A nap végén pedig takarítjuk, szellőztetjük és fertőtlenítjük a termeket. A történelematlaszokkal kapcsolatban megállapodtunk a diákokkal, hogy azokat az iskola biztosítja. Mivel a vírus több napig fertőz a különböző felületeken úgy tervezzük, hogy a fertőtlenített atlaszokat előzetesen kirakjuk az asztalokra, amelyeket használat után külön terembe zárunk és ott tároljuk őket egy ideig.

Saját terem a javításra

„Probléma és megválaszolandó kérdésként merült még fel a megírt dolgozatokkal, mert azok javításakor azok javításakor nagyobb a fertőzésveszély kockázata. Ebben az esetben annyit tudunk tenni, hogy néhány napig tároljuk ezeket, és nem rögtön veszik magukhoz a dolgozatokat a kollégák, akik mind saját termet kapnak a javítás idejére, amelyet kizárólag ők használnak majd.”

(A borítóképen: Szájmaszkokkal is készülnek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában