tömegközlekedés

2020.04.09. 13:00

69-es: örülnek, hogy nincs?

A vészhelyzet után gyakrabban jár majd a busz a Berekaljára.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) a napokban több kritikát fogalmazott meg a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. április 6-án bevezetett változtatásaival kapcsolatban. Nehezményezték többek között, hogy a 69-es autóbusz megszüntetése után az 1-es járat csak óránként egy alkalommal érinti a városrészt.

A problémáról megkérdeztük az MVK Zrt.-t. Válaszuk szerint „a VEKE-vel ellentétben a Berakalján élő közösség örömmel fogadta a változtatást, mely által átszállásmentes belvárosi kapcsolat alakult ki. Az 1-es autóbuszvonal menetrendje jelenleg a veszélyhelyzetre kidolgozott kapacitások elvén biztosítja az ellátást. Miskolc város egyéb lakóterületein is hasonlóan állította be az MVK Zrt. a szolgáltatás mennyiségét, igazodva a 85 százalékkal kevesebb utasszámhoz”.

A közlekedési társaság megígérte, hogy a normál munkanapokra érvényes menetrendre történő visszaálláskor természetesen megemelt járatszámmal fognak közlekedni az autóbuszok.

A korábban alkalmazott járati útvonal sok kritikát kapott, hiszen ugyanazon az útvonalon, de két végpont felé közlekedtek az autóbuszok. Az utasok nagy része a belváros felé szeretett volna utazni, de a járatok fele Felső-Majláth felé – pont az ellenkező irányba – kanyarodott el. Az MVK Zrt. szerint a korábbi közlekedési rendet is főként a VEKE véleményezte negatívan.

Kihasználatlan volt a 38-as

A VEKE szót emelt a 38-as járat megszűnése ellen is. Az MVK Zrt. szerint a 38-as bevezetésekor a VEKE által is preferált útvonalváltozat rengeteg negatív kritikát kapott. A vonalat rövidített szakaszon ugyan fenntartotta továbbra is az MVK, de a tapasztalatok azt mutatták, hogy 2-3 járaton volt kihasználva, a napközbeni igénybevétel rendkívül alacsony volt. A vonal gazdaságosan nem üzemeltethető, ezért javasolták a megszüntetést. „Attól azonban továbbra sem zárkózunk el, hogy a korábbinál kihasználtabb útvonalon kapcsoljuk be a Hideg sor területét a közösségi közlekedésbe.”

(A borítóképen: A 69-es busz helyett átszállásmentes kapcsolatot kapott a Berekalja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában