Koronavírus: folyamatos frissítés

2020.03.31. 11:30

Virágzik a karantén-kultúra, megkönnyebbültek a hitel tulajdonosok

Új dalok születnek, egyre több online előadást élvezhetünk, ami megkönnyíti a bezártságot, de nem csak a szórakozás van fókuszban. Ne maradj le a nap legfontosabb híreiről!

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Amellett, hogy a zenészek, színházak, kulturális intézmények igyekeznek minél kellemesebbé és tartalmasabbá tenni az otthoni időtöltést, a hiteltörlesztési moratórium is sokakat érint. A települések folyamatos készültségben állnak, de egyre több helyen bukkannak fel az önzetlen segítők.


20:12

Az önkéntes karantén a téma

Kedden délután is tartott élő bejelentkezést naprakész hírekkel a koronavírus kapcsán Petruskó Norbert, a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője. Elsőként azt hangsúlyozta, hogy továbbra is egyetlen koronavírusos betegről tudnak a megyeszékhelyen. Majd nyomatékosan arra kérte a külföldről hazaérkezőket, hogy szigorúan tartsák be a 14 napos karantént, ezzel tehetnek a legtöbbet szeretteikért, családjukért és az egész közösségért. Amikor ugyanis elindul, még nem tudhatja, hogy fertőzött-e, vagy sem. A koronavírus tünetei 14 napon belül jelentkeznek, ezért kérik az önkéntes kéthetes karantént. Akinek olyanról van tudomása, aki külföldről érkezik, de nem tartja be az otthon maradást, annak hívja fel erre a figyelmét.

A Salkaházi-programban regisztrált résztvevőket igyekszik személyesen, telefonon megszólítva is tanácsokkal segíteni Miskolc önkormányzata. A következő napokban sorra felhívják az időseket, hogy élőszóval is tájékoztassák őket az önkormányzat által nyújtott segítségről a veszélyhelyzetben.


19:21

Az MVK járatain is ingyenesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

Április elsejétől az egészségügyi dolgozók díjmentesen utazhatnak az MVK Zrt. járatain a vészhelyzet megszűnéséig – tájékoztatta szerkesztőségünket a miskolci önkormányzat.

Mint írják, a korlátlan díjmentes utazásra való jogosultságot az alábbi dokumentumokkal lehet igazolni:

  • az egészségügyi szolgáltató, vagy fenntartó által kiállított igazolással, vagy
  • az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek részére kiállított, az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolvánnyal vehető igénybe.
  • Ha a fentiek közül egyik sem áll az utas rendelkezésére, akkor az egészségügyi szolgáltató, vagy fenntartó által 2019-ben, vagy 2020-ban kiállított évi 12 alkalmas „Utazási utalvány”, valamint a személyi igazolvány és a lakcímkártya együttes felmutatásával is utazhatnak díjmentesen.
  • Tartsák maguknál!

    Az utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, 2020. március 31-ig érvényben lévő igazolványok, igazolások és utalványok érvényben maradnak a veszélyhelyzet megszüntetését követő tizenötödik napig. Az Utazási utalványra a jogosultság ellenőrzése során nem kerül bejegyzés.

    Az MVK Zrt. egyúttal arra kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy utazáskor mindig tartsák maguknál a felsorolt dokumentumokat.


    17:30

    Jelenleg a világ minden táján fokozott figyelem irányul a megfelelő személyes higiénia fontosságára, az alapvető szabályok betartására. Ebben az időszakban célszerű átgondolnunk és újraterveznünk a ruhákkal és otthoni textíliákkal kapcsolatos tisztítási szokásainkat is, ehhez gyűjtött össze néhány hasznos tanácsot az LG háztartásigép-szakértői.


    16:41

    Vöröskeresztes a városi hajléktalan ellátás élén

    Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központjának vezetője koordinálja a megyeszékhelyen a hajléktalan ellátáshoz kapcsolódó feladatokat, és dolgozik együtt a városban működő többi, a hajléktalanok ellátására szakosodott intézménnyel, Veres Pál, Miskolc polgármestere megbízásából. A meghatalmazás a koronavírus világjárvány következtében kialakult veszélyhelyzet idejére szól.

    „Az idén miniszteri oklevéllel is kitüntetett intézményvezető az északkelet-magyarországi régió legnagyobb és legkomplexebb, 320 ellátottal és mintegy 50 fős személyzettel működő hajléktalanszállójának szakmai munkáját koordinálja tíz éve. Hiszünk és bízunk abban, hogy tapasztalatával kiváló munkát végez majd az önkormányzati megbízatása során is!” – tájékoztatott a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete.


    15:00

    Hetven darab saját maga által készített szájmaszkot ajánlott fel az önkormányzatnak egy tokaji lakos.


    14:10

    Egy kiskereskedő lerántja a leplet a „túlárazott” szájmaszkokról.


    13:00

    Kijöhetett a karanténból hétfőn az a cigándi család, amelynek egyik Budapesten élő tagjánál pozitív eredményt mutatott a korona­vírusteszt. Mindannyian tünetmentesek – közölte tudósítónkkal Oláh Krisztián, a város polgármestere.


    12:35

    Hasznos dolgok a mentőállomásnak

    Átvették az adományokat | Fotó: ÉM

    Takács Katalin kezdeményezésére sok környékbeli és mezőkövesdi civil felajánló, valamint a helyi elektronikai szaküzlet jóvoltából új mosógépet, szárítógépet és mosószereket kapott a Mezőkövesdi Mentőállomás, s még további adományokat is eljuttatnak számukra. A Magico Ultras is gyűjtést szervezett, a kézilabda-szurkolók és civil felajánlók jóvoltából a Mezőkövesdi Mentőállomás ötvenezer forint értékben kapott mosókapszulákat és öblítőt. Az egri Markhot Ferenc Kórház részére százharmincezer forint értékben egyebek között kávét, teát, ásványvizet, üdítőt szereztek be.


    11:00

    Folytatja régebbi elő­adásainak közvetítését a Miskolci Nemzeti Színház. Eddig A velencei kalmár Mohácsi János rendezte Shakespeare-átiratát és Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényének Rusznyák Gábor-féle színpadi változatát közvetítették.

    Most csütörtökön este 7 órától a soron következő előadás A mi osztályunk lesz – ezt vasárnap estig teszik majd elérhetővé.


    10:00

    Tízmilliót biztosítanak a védekezésre Patakon

    Tízmillió forintos pénzügyi alapot hozott létre a sárospataki önkormányzat pénteki ülésén a koronavírus-járvány elleni védekezésre, amit az idei költségvetésből csoportosított át a képviselő-testület.

    Ezenkívül Aros János polgármester kezdeményezésére egy olyan gyűjtés is elindult, amelyhez bárki csatlakozhat. A városvezető létrehozott egy számlaszámot, amelyre az első kétszázezer forintot maga helyezte el. Mint elmondta, erre azért van szükség, mert több vállalkozás és magánszemély is jelezte már, hogy szívesen hozzájárulna a járványhoz kötődő, a város egészét érintő védekezési feladatok költségeihez.

    Hozzátette: ezenkívül eddig több, leginkább szervezést igénylő lépést is megtettek már, ami azt a célt szolgálja, hogy Sárospatakot minél kevésbé érintse a járvány.

    Ugyancsak az önkormányzati ülésen döntöttek arról is, hogy a rászorulók számára összeállítanak egy olyan egységcsomagot, amely élelmiszerek mellett fertőtlenítéshez szükséges eszközöket is tartalmaz majd.


    9:00

    Sokaknak nagyon jól jön a koronavírus miatt elrendelt hiteltörlesztési moratórium. Sokan azonban aggódnak is.


    8:00

    Szombat óta tart a kijárási korlátozás, hétfőn reggel szájmaszkot, gumikesztyűt viselő, bevásárlótáskákkal felszerelt időseket látni az utakon, a posták előtt is ők sorakoznak.


    7:00

    Megmutatjuk a borsodi származású zenészek karanténdalait!


    Az elmúlt napok cikkei az alábbiakban olvashatóak:

    Kapcsolódó cikkeink:

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában