Mi lesz a jövője?

2020.03.03. 19:00

Vasgyár: ipari termelés, lakó- vagy látványpark?

Újra és újra felmerül a kérdés, hogyan lehetne hasznosítani a várost a városban.

Hajdu Mariann

.

Fotó: Vajda János

Mi lesz a hajdanvolt Vasgyár területével? 130 hektár, kisváros a nagyvárosban, hajdanán 10-15 ezer ember járt naponta ki-be a kapuin, és amit egy jó ideje (2009 óta leállt a termelés) már a természet kezdett el visszavenni. A gyárterület hasznosításának a kérdése időről időre újra felmerül. A napokban a Face­bookon jött újra szembe: egy környezetvédő, Green­peace-tanulmány kifejti, erősen szennyezett a volt Lenin Kohászati Művek talaja.

Korábban, a 2010-es évek elején létezett egy munkacsoport, amelyet az akkori önkormányzat állított fel, és amely a gyár hasznosításának problémáját igyekezett megoldani. Vajon mire jutottak? – kérdeztük a jelenlegi miskolci önkormányzat sajtóosztályát.

– A munkacsoport valóban létezett, és koncepcionálisan foglalkozott a terület talajszennyezettségi témájával, a tulajdonviszony vizsgálatával, telekmegosztás lehetőségével, valamint a területen lévő épületállomány műszaki állapotának feltérképezésével – válaszolták.

https://boon.hu/helyi-kozelet/fotok-multidezo-szafari-a-vasgyar-teruleten-2285956/

Megjegyeztük, a terület hasznosítása fő akadályának azt tartották, hogy az egész ipartelep egyetlen helyrajzi számon szerepel, a tulajdonosok száma közel hetven. Ez a gátja az előrelépésnek, annak, hogy pályázatot nyújtsanak be a szükséges forrásokra. Felmerült, hogy fel kell oldani ezt a problémát. Sikerült-e? – kérdeztük. A sajtóosztály válasza lakonikus: nem, a problémát nem sikerült megoldani.

Sokféleképpen

A Vasgyár hasznosításának lehetőségéről sokféleképp gondolkodtak. Hosszú időn át újra és újra felmerült, hogy újraindulhat a termelés (legalábbis néhány épületben, mondjuk a hajdani nemes­acél-hengerműben), de az idő múlásával ennek esélye lassan a nullával egyenlő. A gyár területén még most is több vállalkozás működik, néhány nagyobb és sok kis cég, ha az épületek nagy százaléka üresen is áll, többüket lebon­tották, a berendezést elhordták. Van, aki szerint a terület ipari hasznosítása sem kizárt, de sokak már a rekultivációban gondolkodnak. Bár egy jó ideje nem, sok évvel ezelőtt fórumsorozatot rendeztek a gyárterület lehetséges hasznosításáról (a Miskolci Galéria adott neki otthont) vagy épp civilek ültek össze és gondolkodtak együtt a jövőről.

A gyár területére tilos a belépés, hébe-hóba engedélyt kap néhány fiatal művész, építész, hogy felmérjék az épületeket, esetleg ott alkossanak vagy épp sportoljanak: az egyik hajdani gyárépület Factory Arénaként ad otthont az extrém sportot űzőknek.

– A hasznosítás kapcsán korábban felmerült az is, hogy a Vasgyár területét érintené az úgynevezett körvillamos, mely a város közlekedésfejlesztési koncepciójának része. Tervben van-e ez még? – kérdeztük a miskolci önkormányzat sajtóosztályát.

– A közlekedési koncepció munkaanyagában valóban szerepel, azonban a koncepció szakmai felülvizsgálata jelenleg is folyik. A koncepciót a város közgyűlése még nem fogadta el – válaszolták.

– Mi lehetne a sorsa a területnek? Körvonalazódik-e valami? Vannak-e új elképzelések? – firtattuk.

– Korábban felmerült, hogy a terület rekultiválását követően lakónegyedet alakítanának ki kapcsolódó szolgáltató-, kereskedelmi létesítményekkel, valamint a kulturális, szabadidős funkciójú hasznosítás (például tematikus látványpark) is. A városvezetésnek vannak tervei, ezek kidolgozása jelenleg is folyik, amint lesznek konkrétumok, közöljük a sajtóval – válaszolták kérdéseinkre.

(A borítóképen: Légi felvétel a Vasgyárról)

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában