Útfelújítás

2020.03.11. 14:00

Teljesen felújítják a Felsőhámor és Lillafüred közötti útszakaszt

A munkálatok során jövő hétfőn néhány órára teljesen lezárják majd a lillafüredi alagutat.

Tajthy Ákos

Fotó: Bujdos Tibor

A régi aszfaltréteg felmarásával vette kezdetét hétfőn a Hámori-tó és az úgynevezett mászószikla közötti útszakasz felújítása. Az előkészítő munkálatok még ezen a héten befejeződnek, ezt követően pedig gond nélkül járható lesz a Felső-Hámor felett elhaladó útszakasz. Az aszfaltozási munkálatok március 16-án indulnak, ekkortól viszont már lesznek változások. A tényleges felújítás jövő hétfőn este az alagútbéli aszfaltozással kezdődik meg, azért este, hogy minél kevesebb fennakadást okozzon a közlekedésben.

„Hétfőn éjszaka várhatóan három órára teljesen lezárják az lillafüredi alagutat, amelyen este 9 óra és éjfél között semmilyen jármű nem tud majd áthaladni, buszok sem, más sem” – írta közleményében a miskolci polgármesteri hivatal.

Menetrend szerinti buszok

A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint az ő menetrend szerinti autóbuszaikat az intézkedés nem érinti, mert a 20 óra 50 perc körül az alagúthoz Répáshuta felől érkező autóbuszt még átengedik Miskolc irányába, ezt követően zárják majd le a szakaszt a forgalom elől. Módosul viszont a Lillafüredre közlekedő 5-ös és az ómassai 15-ös városi járatok menetrendje – hívja fel a figyelmet a Miskolc Városi Közlekedési Zrt (MVK).

Az utolsó Lillafüred végállomásig közlekedő busz Felső-Majláthról 19:45-kor indul Lillafüredről 20:05-kor indul, ezután csak Felső-Majláth és Felsőhámor között jár az 5-ös busz. Ómassára jövő hétfőn a Felső-Majláthról 20-20 perckor induló busz meg majd még fel, ami 20.45-kor indul vissza. Ezt követően a 15-ös busz is csak Felsőhámorig jár majd. Az MVK hozzátette, az érintett járatok március 17-én, kedden üzemkezdettől ismét menetrend szerint közlekednek. A 16-i kezdést követő egy vagy két napban aztán lezajlik a kilométeres szakaszon az aszfaltozás, ami már csak nehezíteni fogja az arra haladó járműforgalmat, de meggátolni nem.

Máshol is dolgoznak majd

Nem ez lesz az utolsó burkolatcsere a leginkább csak egri országútként emlegetett szakaszon. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. érdeklődésünkre elmondta, a Magyar Falu Program keretében lehetőséget kaptak az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő út több szakaszának nagyfelületű burkolatjavítására. Ennek részeként közel harmincezer négyzetméteres felületen öt centiméteres vastagságban cserélik az úgynevezett kopóréteget teljes szélességben vagy félpályát érintve.

„Ennek köszönhetően egy hosszabb útszakasz leromlási folyamata időben megállítható, illetve lassítható, megszüntethetők a kátyúk, nyomvályúk, a nagyobb deformációk és az út hosszirányú egyenetlensége is jelentősen javítható” – írták.

(A borítóképen: Az előkészítő munkálatok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában