koronavírus

2020.03.12. 11:00

Távoktatás az egyetemen

Még nem tudni, mikor zár be a koronavírus miatt a Miskolci Egyetem, lehet, hogy már ma.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Ádám János

Az iskolák bezárását nem tartják indokoltnak, az egyetemeket viszont akár csütörtöktől bezárhatják. A felsőoktatásban csak távoktatást szabad alkalmazni.

– Meg kell várnunk az egyetemekkel kapcsolatos kormányrendeletet, de az biztos, a hallgatókat semmiféle hátrány nem érheti amiatt, hogy az egyetemeken nem találkozhatnak naponta a hallgatók és az oktatók – jelentette ki lapunknak dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora.

Hangsúlyozta: a tanulmányok befejezését az intézménynek biztosítania kell. Az egyetem rendelkezik a távoktatás és az elektronikus vizsgáztatás technikai feltételeivel is. Az egyes tantárgyak előadói felveszik a kapcsolatot a hallgatókkal, és velük elektronikus úton értekeznek. Tájékoztatják őket a tananyagról, a követelményekről, és megadják azokat az irodalmakat, amelyek az adott témához szükségesek. A Miskolci Egyetemen ennek bejáratott metódusa van, a hallgatókat sérelem nem érheti. Ha valamelyik diáknak kérdése van, akkor természetesen fordulhat az oktatójához, de csak elektronikus úton – sorolta a rektor.

A külföldiek maradnak

Jelezte: amint bezár az egyetem, az oktatók sem mennek be az intézménybe, de ezzel kapcsolatban is meg kell várni a kormányrendeletet és a szakminisztérium utasításait. Az a lényeg, hogy a személyek közötti érintkezést el kell kerülni, „hiszen a vírus emberről emberre közlekedik”.

A kollégiumban lakó hallgatókkal kapcsolatban a rektor elmondta: valószínűleg a kollégisták hazautaznak. A közel 400 külföldi hallgatót nem küldik haza, hiszen országukban minden bizonnyal karanténba kerülnének. Ők a kollégiumban maradnak továbbra is, és távoktatásban tanulnak tovább. Kapcsolatban lesznek az oktatóikkal, és a tananyagot ugyanúgy feldolgozzák, mintha az előadóteremben ülnének.

A rektor hangsúlyozta: egyetlen külföldi hallgatójuk sem volt beteg az elmúlt hetekben, és most is egészségesek mindannyian.

(A borítóképen: Balról: Gondos Lilla, Tóth Barbara, Kecskés Noémi, Komjáthy Réka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában