Igazságügy

2020.03.23. 12:00

Távmeghallgatásban a halaszthatatlan bírósági ügyek

A bíróságok működési rendje a rendkívüli ítélkezési szünet időtartama alatt.

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Nem tartanak előkészítő ülést, tárgyalást és nyilvános ülést a Miskolci Törvényszék és az illetékességi területén működő járásbíróságok a 2020. március 15-től érvényes rendkívüli ítélkezési szünet ideje alatt az Országos Bírósági Hivatal elnökének 35.SZ/2020. (III.15) határozata értelmében.

Ha mégis menni kell

A bíróság a személyes jelenlétet igénylő halaszthatatlan eljárási cselekményeket lehetőség szerint távmeghallgatással folytatja le. Amennyiben a távmeghallgatásra nincs lehetőség, a bíróságokon speciális

tárgyalótermi protokoll lép életbe. A tárgyalóteremben jelenlévő személyeknek egymástól legalább két méter távolságra kell tartózkodniuk, a bíróság kérdésére nyilatkozniuk kell arról, hogy a megelőző 14 napban jártak-e fertőzéssel érintett területen, valamint találkoztak-e fertőzött, vagy azzal érintkező személlyel. Amennyiben valószínűsíthető, hogy a tárgyalóteremben fertőzött személy tartózkodik, a

bíróság a tárgyalást félbeszakíthatja, az érintett személyt elkülönített helyiségbe irányítva azonnal értesíti az illetékes hatóságot, valamint regisztrálja a jelenlévők adatait és elérhetőségeit, majd az adatokat az illetékes szervhez továbbítja.

Elektronikus formában

A halaszthatatlan eljárási cselekményekre megidézett ügyfeleken kívül a bírósági épületekbe kizárólag a hivatali kötelezettségét ellátó bíró vagy igazságügyi alkalmazott, valamint olyan személy léphet be, aki a bíróság érdekkörébe tartozó feladatokat lát el. A személyes ügyfélfogadás a Miskolci Törvényszéken és valamennyi járásbíróságon szünetel a bírósági irodák távközlési eszközön vagy elektronikus formában látják el tájékoztatási kötelezettségeiket az OBH elnökének határozata szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában