Demonstráció

2020.03.09. 09:00

Sárga rózsával a kezükben

Legyen nőnap! címmel tartottak békés demonstrációt vasárnap.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

„Legyünk együtt erősebbek, nem a bántalmazásban, hanem a szeretet félelmet nem ismerő gyakorlatában.” Iványi Gábor lelkész gondolatait választotta mottójának a három civil édesanya, akiknek összefogásával jött létre a tüntetés, amit vasárnap tartottak Legyen nőnap! címmel a Hősök terén Miskolcon. A budapesti nagy rendezvényhez kapcsolódva ugyanabban az időpontban tartották megyénkben is.

A szervezők célja az volt, hogy az idei, 111. nőnap szóljon arról is, amiről a legelső: a nők jogairól. Ezúttal arról a jogukról, hogy ne haljon meg hetente egy nő a kapcsolati erőszak áldozataként, hogy ne legyen köztünk kétszázezer bántalmazott, hogy ne minden ötödik nő tapasztalja meg a kapcsolati erőszakot élete során. A férfiak a virág és bonbon mellé – vagy ahelyett – kiállást és támogatást adjanak a nőknek, nem csak március 8-án. Vallják a szervezők: Vajda Éva, Belme-Vajda Katalin és Uzsoki Zsóka.

Bántalmazás és rettegés

A tüntetők a kapcsolati erőszak elleni küzdelem nemzetközi jelképét, sárga rózsát vittek magukkal. Versekkel, a kapcsolati erőszakhoz kapcsolódó írásokkal, zenével próbálták a figyelmet a nők és gyermekek elleni bántalmazások riasztóan nagy gyakoriságára irányítani, és megoldást keresni. Az előadásban segítségükre volt Seres Ildikó színművész. A rendezvényen megosztották gondolataikat az érintettek és az ügyben tenni akarók. Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere beszédében összefogásra szólított föl. „Én ma azért vagyok itt, hogy a társadalom és a közösségek felelősségére és az ehhez kapcsolódó feladatokra hívjam föl a figyelmet. Továbbá a döntéshozók és a politikusok felelősségére, akik rosszul működő rendszereken javíthatnak, akár törvényekkel, jogi szabályozásokkal” – mondta az alpolgármester.

Orosz Bernadett is a felszólalók közt volt. A bántalmazott nő tavaly novemberben került a figyelem középpontjába, amikor megosztotta a vele történt szörnyű esetet az írott és elektronikus sajtó nyilvánossága előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában