2020.03.01. 18:30
Rostokkal az optimális vérnyomásunkért
Magas vérnyomást okozhat a rostszegény étrend – állítja egy nemzetközi kutatás.
A kezeletlen magas vérnyomás stroke-ot, szívinfarktust, az artériák és a szívizmok megmerevedését okozhatja, a szív- és érrendszeri betegségek előidézője.
Az étkezésben a legtöbb szénhidrát keményítő, amely a gabonamagvakban, a burgonyában és egyéb élelmiszerekben található, de nem minden keményítő szívódik fel.
A kutatók először azonosították azt, hogy az étrendben lévő rost közvetlenül szabályozza a szív és az érrendszer egészségét. Vagyis, hogy az alacsony rosttartalmú étrend magas vérnyomást okozhat.
A rostokban gazdag táplálkozásnak egyébként is többféle jótékony hatása van. Rostban gazdag étel a lencse, a zöldbab, a brokkoli. Valamennyi bogyós gyümölcsben sok a rost, kiemelkedőn magas a rosttartalma a málnának: rostos, kevés kalória van benne és nagyszerű antioxidánsforrás.