Bontás

2020.03.03. 08:00

Pénteken robbantanak: búcsú a BÉM ikonikus kéményétől…

Egykor a környék egyik legkörnyezetszennyezőbb üzemének nevezték az ércelőkészítőt.

Szaniszló Bálint

Február 26-án írásban tájékoztatták a Sajókeresztúron élőket arról, hogy március 6-án robbantással bontják le a közigazgatásilag a településhez tartozó egykori Borsodi Ércelőkészítő Mű (BÉM) ikonikus kéményét. Az eljárás – a megyei kormányhivatal alapján kiadott határozatban foglaltak szerint – robbantásvezető irányításával történik. A kémény robbantását az Acélmax Zrt. rendelte meg, a Dinett Kft. végzi, a beruházó pedig az ECM-Clean Hungary Kft.

A robbantás miatt az egykori ércelőkészítő iparterületét március 6-án reggel 8 és délután 2 óra között megközelíteni tilos, azon áthaladni sem szabad. Ebben az időben történnek ugyanis a robbantási és az azt követő utómunkálatok. A tájékoztatás szerint a művelet zaj- és porhatással jár.

A hősidőkben

A BÉM 1969-ben épült Sajókeresztúron. A komplexum feladata a diósgyőri és az ózdi kohászkodás hőskorában az volt, hogy kohósítás előtt úgynevezett zsugorítási eljárással a két gyár nagyolvasztói számára feldolgozásra alkalmassá tegye a gyengébb minőségű vasércet. Az ércelőkészítő az úgynevezett Dwight-Lloyd-féle technológiával dolgozott, és csúcsidejében évi 3 millió tonnás termelést produkált. A nagyolvasztós vasgyártás fokozatos leépülésével több bezárást és újranyitást is megélt az üzem. Eredeti funkciójában 1996-ig üzemelt.

Később Industring Project Kft. név alatt indult újra, de nem vasércet és kokszot, hanem jó minőségű vaszsugorítványt, illetve adalékanyagokat állított elő a kohászati társaságoknak. A cég akkori tulajdonosa a miskolci Metaltrade Hungária Kft. volt, amely kivásárolta az 1992-től felszámolás alatt álló gyár vagyonát.

Még per is lett belőle

Később hulladék újrahasznosítására és szennyvíz gyűjtésére és kezelésére is megkapta a környezetvédelmi engedélyt a BÉM Zrt. néven futó cég. A feltételezett légszennyezés miatt a környéken élők nevében eljáró Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület bíróság előtt is megtámadta a környezetvédelmi engedélyt. A per nem vezetett eredményre. Az egyesület még tiltakozó demonstrációt is szervezett a környezetvédelmi hatóság miskolci központja elé.

A BÉM végét egy filmekbe illő akció jelentette: 2013-ban az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség felfegyverzett kommandósokkal lepte el a gyárat, ez tett pontot az ügy végére. Onnantól kezdve indult el a gyár épületeinek kiürítése. Mára csak a ikonikus kémény mint a rossz időkre emlékeztető mementó maradt meg. Pár nap múlva már az sem fogja emlékeztetni a környéken élőket a dicstelen múltra.

Újabb fordulat…

Huszonegyedik századi korszerűségű járműipari beszállítói központot épít Sajókeresztúron, az egykori Borsodi Ércelőkészítő Mű területén az ECM Clean Kft. – jelentették be 2018 tavaszán.

A 10 milliárd forintos beruházás alapkövét akkor Magyar Levente miniszterhelyettes és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő jelenlétében helyezték el. A valamikori BÉM területén, a mintegy 18 ezer négyzetméter alapterületű üzemben a repülő- és védelmi iparnak légi és közúti járműgyártást terveztek. Akkor azt írtuk, hogy a termelés 2019-ben indul el, és 352 új munkahelyet teremt. Az üzem gyártási kapacitásának felfutásával évi mintegy 8 milliárd forint árbevételt terveztek, mondták, hogy az üzem a térség egyik legjelentősebb munkáltatója lehet.

A 2019-es indulásból nem lett semmi, talán a mostani kéményrobbantás egy pozitív fejezet kezdetét jelzi a BÉM igencsak regényes történetében, amelyet most az ECM-­Clean-Hungary Kft. jegyez.

(A borítóképen: Péntekig látható még az ikonikus épület | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában